Notis Penyunting: NATO kembali ke Zaman Perang Dingin untuk melawan Rusia

(SeaPRwire) –   Perang antara Rusia dan Ukraine masih berterusan.

Kapal pengangkut tentera Rusia di kawasan utara sempadan. Rusia mendakwa peluru berpandu Ukraine menembak jatuhnya dengan 74 penumpang di atas kapal, termasuk 65 tawanan perang Ukraine. Tiada pengesahan tentang itu.

Ini berlaku ketika Rusia terus melanda bandar-bandar di seluruh Ukraine dengan peluru berpandu balistik, peluru berpandu panduan dan peluru berpandu terarah, membunuh puluhan orang, mencederakan lebih ramai dan memusnahkan kawasan perumahan.

Meriam Rusia terus meletupkan sepanjang barisan hadapan 600 batu, menembak sehingga 10 kali ganda lebih banyak peluru berbanding tentera Ukraine.

Ancaman ini dari Moscow mendorong NATO untuk menganjurkan latihan tentera terbesar di Eropah sejak Zaman Sejuk, yang dikenali sebagai “Steadfast Defender 24.” Bermula minggu ini, 90,000 tentera, 1,100 kereta kebal dan kenderaan tempur lain, 130 jet dan kapal akan beraksi.

Latihan ini bertujuan mendapatkan pasukan Amerika Syarikat ke Eropah. Sebuah kapal pendaratan tentera laut Amerika Syarikat memulakan latihan itu dengan keberangkatannya dari Norfolk, Virginia.

Setelah semua pasukan dan peralatan dikumpulkan di Eropah, NATO akan berlatih, sekurang-kurangnya, menangkis Rusia daripada menyerang negara ahli.

Panglima Tertinggi Bersekutu Jeneral Christopher Cavoli menggelar permainan perang itu “demonstrasi jelas persatuan kami, kekuatan kami, dan tekad kami untuk melindungi satu sama lain.”

Pakar strategi Fred Kagan dari American Enterprise Institute memberitahu bahawa beliau “gembira melihat NATO melakukan latihan ini”, memanggilnya “penting bagi kami untuk mengakui tahap ancaman Rusia kepada NATO.”

Kremlin berdegil tentang cabaran NATO. Jurucakap Kementerian Luar Rusia, Maria Zakharova, memanggil aktiviti NATO berhampiran sempadannya “provokatif,” mengisytiharkan ia “tidak akan tinggal tanpa tindak balas yang sesuai dari Moscow.”

Dengan ancaman Rusia semakin meningkat, pegawai Moscow kini menolak tawaran yang dibuat tahun lepas untuk menghidupkan semula rundingan senjata nuklear sementara Amerika Syarikat menyokong Ukraine.

Ukraine yang tertekan, yang telah melihat agresif Rusia dari dekat selama hampir dua tahun perang penuh, telah menekankan taruhan yang lebih besar dari semua ini. “Jika ada yang berfikir ini hanya tentang kami, hanya tentang Ukraine,” katanya baru-baru ini, “mereka silap.”

Latihan NATO besar-besaran sedang berlangsung ketika berbilion-bilion dolar bantuan tentera Amerika Syarikat masih ditahan di Capitol Hill.

Menurut pakar Fred Kagan, semua ini lebih bahan bakar bagi Ukraine untuk memperkukuhkan perjuangannya dengan Barat.

“Ia memberi galakan kepada Putin,” katanya kepada kami, “Ia menggalakkan beliau untuk memikirkan lebih luas tentang Amerika Syarikat dan kesediaan kami untuk melawannya sepenuhnya.”

Ketika tentera dan perisai NATO bersiap untuk berkumpul di seluruh Eropah, Pengerusi Jawatankuasa Tentera Laut Admiral Rob Bauer mempunyai penilaian yang lebih menakutkan lagi, dengan menyatakan bahawa pakatan itu menghadapi, “dunia paling berbahaya dalam dekad.”

Latihan itu dijadualkan berlangsung sehingga akhir Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.