Norway akan halang kereta berdaftar Rusia selaras dengan sekatan EU

Norway mengumumkan Jumaat bahawa ia akan mula menghalang kereta penumpang berdaftar Rusia daripada memasuki negara Scandinavia bermula minggu depan, mencerminkan sekatan yang dikenakan oleh Kesatuan Eropah terhadap Moscow atas perangnya terhadap Ukraine.

Norway, yang merupakan ahli NATO tetapi bukan EU, mempunyai sempadan sepanjang 123 batu di Artik dengan Rusia. Negara Scandinavia “bersatu dengan sekutu dan orang sefikiran dalam tindak balas terhadap perang ganas oleh Rusia,” kata Menteri Luar Anniken Huitfeldt dalam kenyataan.

Larangan itu bermakna kereta penumpang berdaftar Rusia dengan sembilan tempat duduk atau kurang tidak boleh dibawa masuk ke Norway lagi. Bas dan minivan dengan sepuluh tempat duduk atau lebih masih boleh menyeberangi sempadan di Storskog, satu-satunya titik penyeberangan antara Norway dan Rusia.

Kerajaan di Oslo berkata akan ada pengecualian bagi kenderaan diplomatik, bagi kereta milik warganegara Norway dan ahli keluarga mereka dengan kediaman tetap di Rusia, dan bagi perjalanan yang perlu untuk tujuan kemanusiaan, seperti penyakit akut, kematian atau pengebumian keluarga.

Di bawah keputusan EU, kenderaan bermotor yang didaftarkan di Persekutuan Rusia tidak lagi dibenarkan memasuki wilayah blok 27 anggota, termasuk tiga negara Baltik – Estonia, Latvia dan Lithuania – Finland dan Poland. Sekatan yang dikenakan ke atas Persekutuan Rusia telah diterbitkan oleh Suruhanjaya Eropah pada 8 September.

Norway berkata larangannya akan bermula pada tengah malam Isnin.