Nicaragua menghantar 12 paderi Katolik Roman yang ditahan ke Itali berdasarkan persetujuan dengan Vatican

Nicaragua telah melepaskan 12 paderi Katolik Roman yang ditahan atas pelbagai tuduhan dan menghantar mereka ke Rom berikutan persetujuan yang dicapai dengan Vatican, kata kenyataan kerajaan Nicaragua pada Rabu malam.

Kerajaan Presiden Daniel Ortega berkata bahawa paderi itu diterbangkan ke Rom pada petang Rabu berikutan perbincangan yang berhasil dengan Vatican. Kardinal Leopoldo Brenes, tokoh tertinggi gereja di Nicaragua, belum memberi maklumbalas terhadap permintaan ulasan.

Kerajaan Nicaragua berkata persetujuan itu menunjukkan “kehendak dan komitmen yang kekal untuk mencari penyelesaian.”

Bishop Rolando Álvarez tidak tersenarai antara nama paderi yang disenaraikan. Álvarez didapati bersalah atas konspirasi dan dijatuhi hukuman 26 tahun penjara pada Februari lalu tidak lama selepas kerajaan Ortega menghantar 222 banduan ke Amerika Syarikat dalam perjanjian yang dibantu oleh kerajaan AS.

Álvarez enggan naik penerbangan itu. Kerajaan Nicaragua kemudiannya menarik kewarganegaraan banduan tersebut.

Kerajaan Ortega telah dengan agresif mengejar gereja Katolik dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ortega mengekalkan bahawa gereja membantu protes popular terhadap pentadbirannya pada April 2018 yang dianggapnya sebagai rampasan kuasa.