New Zealand akan merampas kotak hitam LATAM Boeing saat gambar memperlihatkan kerusakan pesawat setelah ‘gerakan kuat’

(SeaPRwire) –   Komisi Siasatan Kemalangan Pengangkutan New Zealand (TAIC) merampas kotak hitam pesawat Boeing LATAM Airlines untuk mengetahui lebih lanjut tentang penurunan tiba-tiba yang menyebabkan saksi mengatakan “melompat” penumpang dari siling pesawat, meninggalkan sekurang-kurangnya 50 orang cedera.

Penerbangan itu sedang dalam perjalanan dari Sydney, Australia ke Auckland, New Zealand pada hari Isnin apabila mengatakan pesawat itu mengalami “satu kejadian teknikal semasa penerbangan yang menyebabkan pergerakan kuat.”

TAIC mengatakan pada hari Selasa bahawa ia sedang mengumpul bukti, termasuk pita suara kokpit dan data penerbangan, yang biasanya dikenali sebagai kotak hitam, untuk mengetahui lebih lanjut tentang trajektori penerbangan dan komunikasi antara juruterbang sekitar masa kejadian, lapor Reuters.

Seorang penumpang di atas penerbangan itu menggambarkan orang-orang yang dilemparkan keluar kerusi semasa kejadian itu.

“Pesawat itu, tanpa pengumuman, hanya jatuh. Maksud saya ia jatuh tidak seperti apa-apa yang pernah saya alami pada sebarang goncangan kecil, dan orang-orang dilemparkan keluar kerusi mereka, terkena bahagian atas siling pesawat, dilemparkan ke lorong-lorong,” kata Brian Jokat, yang berada di atas penerbangan itu, kepada ABC News Australia.

Jokat berkongsi imej yang menunjukkan kerosakan pada siling pesawat di mana beliau mengatakan penumpang lain telah terkena. Imej lain menunjukkan penumpang yang lebam dan berdarah.

“Sesetengah panel siling pecah daripada orang-orang yang dilemparkan ke atas dan menumbuk melalui panel siling plastik di lorong-lorong,” kata Jokat. “Dan ada darah mengalir daripada beberapa kepala orang.”

Jokat berkata sesetengah penumpang tidak memakai tali pinggang ketika jatuh tiba-tiba berlaku, dan menggambarkan melihat penumpang yang duduk di sebelahnya “di atas siling pesawat.”

“Jika anda duduk di kerusi anda, anda terus ke siling dan terkena siling pesawat,” kata Jokat. “Saya hanya beruntung yang diikat untuk kejadian itu.”

Penumpang ditemui oleh paramedic dan lebih daripada 10 kenderaan kecemasan apabila penerbangan mendarat di Auckland. Kira-kira 50 orang telah dirawat di tempat kejadian kerana kebanyakannya manakala 13 dimasukkan ke hospital, jurucakap ambulans berkata.

LATAM sedang . Penerbangan itu seharusnya terus ke Santiago selepas membuat berhenti yang dijadualkan di Auckland, menurut Reuters.

Syarikat penerbangan itu mengatakan bahawa ia “menyesali kesulitan dan kecederaan yang mungkin disebabkan oleh situasi ini kepada penumpangnya, dan mengulangi komitmennya terhadap keselamatan sebagai keutamaan dalam kerangka piawaian operasinya.”

Syarikat penerbangan itu berkata ia bekerja dengan pihak berkuasa untuk menyokong siasatan ke dalam insiden itu, walaupun tidak jelas sama ada ia telah menyerahkan kotak hitam kepada TAIC.

’ Greg Norman dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.