Netanyahu segera bersumpah membalas dendam selepas Hamas membunuh 21 askar Israel di tengah Gaza

(SeaPRwire) –   Serangan ke atas pasukan Israel di Jalur Gaza pada Isnin menyebabkan 21 askar mati, Selasa.

Serangan itu merupakan yang paling dahsyat bagi tentera Israel sejak pembunuhan beramai-ramai yang diketuai Hamas pada 7 Oktober lalu yang memulakan perang.

Menurut tentera Israel, askar simpanan sedang menyiapkan bahan letupan untuk merobohkan dua bangunan di pusat Gaza apabila seorang militan melepaskan roket pada sebuah tangki berhampiran. Letupan daripada roket di luar bangunan itu memicu bahan letupan di dalam kedua-dua bangunan dua tingkat untuk runtuh ke atas askar-askar itu.

Perdana Menteri menzahirkan kesedihan atas kematian askar-askar itu, menyatakan Isnin adalah “salah satu hari paling sukar” sejak perang bermula.

Setakat ini 217 askar Israel telah terbunuh sejak serangan darat bermula pada akhir Oktober, termasuk tiga dalam satu insiden berasingan pada Isnin, menurut tentera.

Serangan Isnin boleh menjadi satu kemunduran besar kepada panggilan baru-baru ini untuk gencatan senjata apabila Netanyahu bersumpah akan terus berperang dengan Hamas sehingga “kemenangan mutlak”.

“Atas nama wira-wira kita, dan untuk kehidupan kita sendiri, kita tidak akan berhenti berjuang sehingga kemenangan mutlak,” beliau menulis di laman sesawang X, bekas Twitter.

Beberapa jam selepas Israel mengumumkan serangan itu, tentera berkata pasukan darat telah mengepung bandar di selatan di mana Israel mendakwa pemimpin Hamas bersembunyi.

Pertarungan sengit masih berterusan di dan sekitar bandar – bandar terbesar kedua Gaza – beberapa hari kebelakangan ini. Pertarungan ini berterusan di tengah usaha untuk gencatan senjata kedua.

Satu menyebabkan Hamas melepaskan lebih 100 tebusan daripada kira-kira 250 tebusan yang diambil semasa serangan mengejut mereka ke atas komuniti sempadan Israel pada 7 Oktober – sebagai pertukaran untuk gencatan senjata selama seminggu dan pembebasan 240 orang Palestin yang dipenjarakan oleh Israel.

Tekanan antarabangsa dan tekanan dari dalam Knesset Israel mendesak pemimpin Israel untuk merundingkan gencatan senjata lain untuk tebusan yang tinggal.

Menurut Associated Press, seorang pegawai kanan Mesir berkata Israel telah mencadangkan gencatan senjata selama dua bulan untuk melepaskan tebusan yang tinggal. Sebagai pertukaran, Israel akan melepaskan tahanan Palestin tambahan daripada penjara-penjaranya dan Israel akan membenarkan pemimpin utama Hamas di Gaza dipindahkan ke negara-negara lain.

Pegawai itu, yang tidak dibenarkan bercakap dengan media dan bercakap atas syarat tidak dikenali, berkata Hamas menolak cadangan itu. Sebaliknya, Hamas berkata ia tidak akan melepaskan tebusan tambahan sehingga Israel mengakhiri serangannya dan menarik diri daripada Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.