Netanyahu menolak negara Palestin dalam senario selepas perang, mencetuskan kritikan daripada AS

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata pada Khamis bahawa beliau tidak akan mengurangkan serangan tentera Israel di Jalur Gaza, menolak seruan daripada Amerika Syarikat untuk berbuat demikian.

Beliau juga berkata beliau menentang penubuhan negara Palestin selepas berakhirnya perang Israel-Hamas.

Dalam sidang akhbar disiarkan secara nasional, Netanyahu berulang kali berkata bahawa akan menghentikan serangannya sehingga menghancurkan Hamas dan mengakhiri pemerintahan kumpulan pengganas di Gaza. Beliau juga berkata membawa pulang kira-kira 130 tebusan yang tinggal adalah penting.

Semasa ucapannya, Netanyahu menolak kritikan mereka yang mendakwa matlamat ini tidak boleh dicapai, dengan berkata perang ini boleh berterusan selama beberapa bulan lagi dan bahawa Israel “tidak akan bersetuju dengan apa-apa selain kemenangan mutlak.”

Komentar Netanyahu datang hanya sehari selepas Amerika Syarikat berkata Israel tidak akan pernah mempunyai “keselamatan sejati” tanpa laluan ke arah kemerdekaan Palestin.

Pada awal minggu ini, Putih Rumah menggesa Israel mengurangkan operasi tentera daratnya, dengan berkata bahawa ini adalah “masa yang betul” untuk menurunkan intensiti perang.

Komentar Netanyahu mendapat kritikan daripada Putih Rumah, dengan jurucakap keselamatan negara John Kirby berkata, “Kami jelas tidak bersetuju dengan pandangan itu.”

Amerika Syarikat juga menyeru langkah ke arah penubuhan negara Palestin.

Pada Rabu, Blinken berkata di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, bahawa penyelesaian dua negara adalah cara terbaik untuk melindungi Israel dan mendapatkan kestabilan di Timur Tengah.

Perselisihan itu mencerminkan apa yang menjadi jurang antara Israel dan Amerika Syarikat mengenai perang Israel-Hamas.

Israel secara rasmi mengisytiharkan perang terhadap Hamas di Gaza selepas kumpulan pengganas itu memimpin serangan lintas sempadan tanpa sebelumnya terhadap Hamas pada 7 Oktober yang membunuh 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 orang tebusan.

Walaupun Amerika Syarikat mempertahankan serangan Israel sebagai pertahanan diri, kedua-dua Israel dan Amerika Syarikat menghadapi tekanan untuk mengakhiri kempen itu kerana puluhan ribu orang awam telah terbunuh.

Menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza, kempen ketenteraan merosakkan itu telah membunuh hampir 25,000 orang Palestin dan mengusir lebih 80% daripada 2.3 juta penduduk wilayah itu dari rumah mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.