Netanyahu kata Hamas ‘Nazi baru’, seru dunia bersatu dan kalahkan kumpulan pengganas

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, ketika berbual bersama Canselor Jerman Olaf Scholz dalam sidang akhbar pada Selasa, menggambarkan Hamas sebagai “Nazi baru”, dan memanggil dunia untuk bersatu dan memusnahkan organisasi pengganas itu sama seperti cara ia menewaskan Nazi.

Angkatan Hamas menyeberangi sempadan Israel-Gaza pada 7 Oktober, membunuh 1,400 lelaki, wanita, kanak-kanak dan warga tua Israel dalam apa yang menjadi serangan pengganas terbunuh dalam sejarah Israel.

“Kekejaman yang kami saksikan dilakukan oleh pembunuh Hamas keluar dari Gaza adalah jenayah terburuk yang dilakukan terhadap Yahudi sejak Holocaust,” kata Netanyahu semasa sidang akhbar itu.

Netanyahu bercakap mengenai keganasan yang dilakukan oleh Hamas, yang termasuk rogol dan membunuh wanita, memenggal orang, menembak kanak-kanak dengan tangan terikat, menculik keluarga, pembunuh memasuki loteng untuk membunuh bayi, dan, “menarik nenek-nenek dan mangsa Holocaust ke dalam tawanan.”

Lubang maut, kata Netanyahu, mengingatkan orang Israel kepada Babi Yar, dengan menambah jeep akan mengelilingi lubang dalam tanah di mana orang muda dikumpulkan sebelum ditembak dengan mesingan.

“Ini kekejaman yang kami hanya ingat dari jenayah Nazi semasa Holocaust,” katanya. “Hamas adalah Nazi baru. Hamas adalah ISIS, dalam beberapa kes lebih buruk daripada ISIS. Dan seperti dunia bersatu untuk menewaskan Nazi, seperti dunia bersatu untuk menewaskan ISIS, dunia perlu bersatu di belakang Israel untuk menewaskan Hamas. Ini adalah sebahagian daripada poros kejahatan Iran dan Hezbollah, dan Hamas.

“Matlamat terbuka mereka adalah untuk memusnahkan negara Israel, matlamat terbuka Hamas adalah untuk membunuh sebanyak mungkin Yahudi jika mereka boleh. Mereka hanya tidak mempunyai keupayaan,” tambah Netanyahu.

Scholz adalah salah satu daripada beberapa pemimpin dunia melawat Israel selepas diserang oleh Hamas.

Setiausaha Negara Antony Blinken melawat dengan Netanyahu minggu lepas, dan Presiden Biden dijangka melawat Israel pada Rabu dalam tunjuk sokongan.

Pada Isnin, Presiden Rusia Vladimir Putin memanggil Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Isnin, dilaporkan menawarkan bantuan dalam mencegah bencana kemanusiaan, sementara juga berkongsi maklumat mengenai panggilan terkini dengan pemimpin serantau.

Putin juga memberitahu Netanyahu mengenai perbualan yang dia ada dengan Presiden Syria Bashar al-Assad, Presiden Iran Ebrahim Raisi, Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas.

“Pendapat sebulat suara diekspresikan tentang keperluan gencatan senjata awal dan penubuhan gencatan kemanusiaan segera untuk memberikan bantuan kepada semua yang memerlukan,” kata Kremlin mengenai perbualan itu. “Juga ada kebimbangan serius tentang kemungkinan konflik itu meluas ke perang serantau.”