Netanyahu kata dua pertiga tenaga tempur Hamas telah dimusnahkan

(SeaPRwire) –   telah mengumumkan bahawa dua pertiga tenaga tempur Hamas telah dimusnahkan di Jalur Gaza.

Netanyahu berkata semasa sidang akhbar di Tel Aviv Khamis bahawa “Terdapat dua peringkat kepada pertempuran; Peringkat pertama ialah memusnahkan rejimen Hamas, mereka adalah rangka kerja tempur yang teratur,” mengikut Reuters.

“Sehingga kini enam belas atau tujuh belas daripada dua puluh empat telah dimusnahkan. Selepas itu terdapat [peringkat] membersihkan wilayah [militan],” katanya dilaporkan terus. “Tindakan pertama biasanya lebih pendek, kedua biasanya mengambil masa yang lebih lama.”

Netanyahu juga berkata “Kemenangan akan mengambil banyak bulan lagi tetapi kami berazam untuk mencapainya,” lapor Reuters.

Khamis lalu, jurucakap Matthew Miller memberitahu pemberita semasa brifing bahawa “Konflik di Gaza akan berakhir. Ia akan berakhir.”

Apabila dipaksa tentang jangka masa, Miller berkata “Saya tidak akan membuat ramalan tentangnya.

“Tetapi kami percaya bahawa konflik ini seperti semua konflik akan berakhir pada satu masa dan bahawa terdapat jalan politik ke hadapan untuk penubuhan negara Palestin,” tambahnya.

Salah seorang pegawai Hamas yang dikeluarkan oleh minggu ini ialah Bilal Nofal, yang “bertanggungjawab menyiasat suspek pengintipan” terhadap kumpulan pengganas di Jalur Gaza.

Tentera Darat IDF mengatakan dalam kenyataan Rabu bahawa agensi perisikan Israel Shin Bet membantu menyelaraskan penghapusan Nofal, dan operasi itu dijalankan menggunakan pesawat Tentera Udara.

“Nofal mengambil bahagian dalam pembangunan kaedah penyelidikan dan pembelajaran organisasi,” kata IDF. “Penghapusannya membentuk kecederaan kepada keupayaan pembelajaran dan penguatan kumpulan pengganas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.