Netanyahu bertemu askar Israel di barisan hadapan: ‘Kami sedia’ untuk ‘peringkat seterusnya’

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bertemu dengan askar Israel di barisan hadapan menjelang serangan darat yang dijangka.

Perdana menteri memaparkan video dirinya bercakap dengan anggota Pasukan Pertahanan Israel, merujuk kepada pertempuran akan datang.

“Dengan pejuang kami di Jalur Gaza, di barisan hadapan. Kami semua bersedia,” Netanyahu menulis di media sosial.

Dalam video yang dikongsi dalam pos itu, Netanyahu bertanya kepada tentera, “Adakah anda bersedia untuk peringkat seterusnya?”

“Peringkat seterusnya akan datang,” katanya, tanpa menyatakan apa peringkat seterusnya konflik Israel dengan Hamas.

Israel telah memanggil 360,000 tentera dan mengumpulkan pasukan di sempadan Gaza menjelang serangan darat yang dijangka untuk memusnahkan keupayaan Hamas.

Kumpulan pengganas itu melancarkan serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober, meragut komuniti di selatan Israel dan membunuh sebanyak 1,300 orang Israel dalam serangan terburuk dalam sejarah negara itu.

Israel telah memberi seluruh 1.1 juta penduduk bahagian utara separuh Jalur Gaza, termasuk penempatan terbesar, Bandar Gaza, sehingga pagi Sabtu untuk berpindah ke selatan.

Ketika tarikh akhir itu tiba, ia berkata ia akan menjamin keselamatan orang Palestin yang melarikan diri melalui dua laluan utama sehingga pukul 4:00 petang waktu tempatan. Tarikh akhir itu tamat tanpa pengumuman segera dari kedua-dua pihak mengenai sebarang perubahan dalam situasi.

Netanyahu memberi ucapan dari Tel Aviv pada Rabu, menyatakan bahawa “setiap pejuang Hamas… akan dimusnahkan,” dan memuji Presiden Biden kerana sokongannya yang “sungguh tulus”.

“Betapa mengerikannya, betapa menyakitkan,” katanya. Perdana menteri berkata setiap orang di Israel mengenal seseorang yang kehilangan nyawa dalam serangan pada Sabtu.

Netanyahu, bekas Perdana Menteri Yair Lapid dan bekas Menteri Pertahanan Benny Gantz membentuk kerajaan perpaduan kecemasan beberapa hari selepas serangan terbunuh terhadap Yahudi sejak Holocaust dilakukan oleh pengganas Hamas.

Sekurang-kurangnya 3,200 orang terbunuh dalam peperangan di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,300 orang awam dan askar Israel dan 27 orang Amerika. Pihak berkuasa kesihatan Palestin menyatakan sekurang-kurangnya 2,215 orang Palestin terbunuh, dan lebih 8,700 cedera