Netanyahu beritahu Biden Israel akan bertindak secara tentera terhadap Houthis Yemen jika AS tidak: laporan

(SeaPRwire) –   Telah didakwa Netanyahu memberitahu Presiden Biden bahawa negaranya akan bertindak secara tentera terhadap pergerakan Houthi Yemen jika Amerika Syarikat gagal berbuat demikian, menurut laporan oleh penerbitan Israel N12News.

Kumpulan yang berpihak kepada Iran ini telah mengganggu pasukan Israel dan Amerika Syarikat di Timur Tengah sejak .

N12News memaparkan pada Sabtu X bahawa Tzachi Hanegbi, ketua staf keselamatan negara Israel, memberitahu wartawan Amit Segal dan Ben Caspit mengenai niatnya untuk menangani kumpulan yang telah menyerang dan merampas beberapa kapal berkaitan Israel di Laut Merah dan selat Bab al-Mandab, laluan laut yang melalui mana kebanyakan minyak dunia dihantar.

Kumpulan ini juga telah melancarkan peluru berpandu balistik dan drone bersenjata ke arah Israel.

“Tzachin Hanegbi kepada Amit Segal Ben Caspit: Netanyahu memberitahu Biden…- jika anda tidak bertindak terhadap Hutus, kami akan bertindak tentera,” baca kenyataan pada Sabtu X itu.

Digital meminta tetapi tidak menerima komen daripada , Jabatan Negeri atau pejabat Netanyahu.

Dakwaan itu datang selepas tiga kapal komersial diserang di Laut Merah minggu lepas, memicu kapal perang Amerika Syarikat menembak jatuh beberapa kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) yang menuju ke arah mereka.

, hanya utara selat Bab al-Mandab pada 3 Disember, apabila ia menembak jatuh tiga drone Houthi yang menuju ke arahnya, berkata seorang pegawai Amerika Syarikat kepada baru-baru ini, menambah tindakan itu diambil untuk pertahanan diri. Drone dilancarkan dari kawasan Yemen dibawah kawalan Houthi, dakwa pegawai itu.

Tiada kecederaan kepada mana-mana anak kapal kapal komersial.

Houthis, yang memerintah kebanyakan Yemen dan pantai Laut Merahnya, juga merampas kapal kargo milik British yang mempunyai kaitan dengan syarikat Israel pada bulan lepas.

Jabatan Perbendaharaan pada Khamis mengumumkan sanksi ke atas 13 individu dan entiti yang bertanggungjawab memberi dana kepada Houthis di Yemen. Sanksi ini bertujuan memotong bekalan dana kepada mereka yang memudahkan serangan Houthis.

Pegawai Houthi menyatakan tindakan mereka adalah menunjukkan sokongan untuk Palestin.

Israel menyatakan serangan ke atas kapal adalah “tindakan pengganasan Iran” dengan akibat untuk keselamatan laut antarabangsa.

menyatakan semua kapal yang menuju ke pelabuhan Israel dilarang dari Laut Merah dan Laut Arab.

“Jika Gaza tidak menerima makanan dan ubat-ubatan yang diperlukannya, semua kapal di Laut Merah menuju pelabuhan Israel, terlepas dari kewarganegaraan mereka, akan menjadi sasaran pasukan bersenjata kami,” kata kenyataan jurucakap dalam laporan Reuters pada Sabtu.

Reuters dan ’ Danielle Wallace, Andrea Vacchiano, Lucas Y. Tomlinson dan Liz Friden menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.