Neo-Nazis Finland dihukum kerana jenayah senjata api selepas rancangan pengganas terbongkar

Tiga lelaki Finland yang menganut ideologi neo-Nazi didapati bersalah Selasa atas kesalahan menggunakan senjata api selepas rancangan terorisme mereka digagalkan.

Mahkamah Daerah Paijat-Hame menjatuhkan hukuman terhadap suspek utama, Viljam Lauri Antero Nyman, selama tiga tahun empat bulan penjara atas tuduhan menggunakan senjata api yang lebih berat yang dilakukan dengan niat teroris serta latihan untuk melakukan tindakan teroris.

Nyman, 29 tahun, juga didapati bersalah atas tuduhan dadah.

Dua orang yang bersamanya menerima hukuman penjara selama satu tahun sembilan bulan dan hukuman penjara tertangguh selama tujuh bulan.

Mereka dituduh melakukan kesalahan berkaitan keganasan seperti pembuatan senjata api dan latihan menggunakannya, antara lain.

Penyiar awam YLE menyatakan kes ini menandakan kes pertama di Finland yang disabitkan kesalahan keganasan yang berkaitan ideologi sayap kanan.

Kesalahan berlaku antara tahun 2021 hingga 2023.

Penuntut Finland memberitahu mahkamah bahawa lelaki itu telah menghasilkan senjata api separa automatik menggunakan pencetak 3D dalam persiapan untuk “perang kaum” terhadap lawan mereka.

Para tertuduh percaya melindungi keunggulan penduduk berkulit putih membenarkan penggunaan keganasan terhadap musuh yang dilihat termasuk pendatang, minoriti etnik dan agama, serta anti-fasis, menurut penuntut.

Mereka juga merancang serangan terhadap infrastruktur awam utama seperti grid elektrik dan landasan kereta api.

Siasatan polis menunjukkan aktiviti tertuduh tidak berkembang ke tahap persiapan untuk tindakan keganasan konkrit.

Tertuduh keempat dalam kes itu, lelaki berusia 66 tahun, diberi hukuman penjara selama satu tahun dua bulan atas kesalahan senjata api yang tidak dilakukan dengan niat keganasan.