Nelayan Filipina memberontak memberitahu pengawal pantai China untuk ‘pergi’ dari wilayah dipertikaikan menengah ketegangan meningkat

(SeaPRwire) –   Seorang nelayan Filipina dengan berani mengabaikan panggilan pihak pengawal pantai China apabila ditemui di wilayah yang dipertikaikan, sambil menyatakan hak Filipina ke atas wilayah tersebut.

“Ini adalah wilayah Filipina. Pergilah,” kata Joely Saligan, kapten kapal nelayan kecil, kepada pihak pengawal pantai China, yang cuba mengusir mereka dari Terumbu Karang Scarborough berhampiran barat laut Filipina.

Saligan menerangkan butiran pertembungan 12 Januari kepada pihak berkuasa selepas akhirnya meninggalkan kawasan itu. Laksamana Madya Jay Tarriela, jurucakap Pengawal Pantai Filipina, berkata mereka telah mengesahkan kenyataan bertulis dan video yang dikemukakan oleh anak kapal.

Saligan dan anak buahnya menaiki bot kecil dan melawat terumbu karang yang terdedah ketika pasang surut. Mereka cuba mengumpul cangkerang dan ikan dari kawasan itu tetapi terpaksa memotong lawatan mereka pendek apabila lima pengawal pantai China, tiga daripada mereka membawa tongkat besi, mendarat dan mengarahkan bot itu untuk berlepas.

Kedua-dua pihak cuba merekodkan pertembungan apabila pihak berkuasa China menaiki kapal dan menjadi fizikal, cuba mengambil telefon bimbit salah seorang nelayan cuba gunakan.

“Mereka kelihatan marah. Mereka mahu kami memulangkan tangkapan kami ke laut,” kata Saligan kepada kumpulan wartawan di Manila. “Ini tidak manusiawi kerana itu makanan yang orang tidak sepatutnya dipenjarakan.”

Saligan memulangkan sebahagian tangkapannya ke laut lalu meninggalkan kawasan itu.

Kerajaan Filipina mungkin mempertimbangkan tindakan diplomatik untuk insiden ini, yang hanyalah satu daripada beberapa insiden antara kedua-dua negara ketika mereka cuba menubuhkan tuntutan ke atas kawasan itu.

Tahun lepas menyaksikan siri hampir-pertembungan antara kedua-dua pengawal pantai berhampiran Kedua Terumbu Thomas. Pihak berkuasa Filipina membantah penggunaan penyembur air dan laser tentera China.

China menubuhkan kawasan ekonomi eksklusif pada 2012, selepas mana Filipina secara rasmi melancarkan bantahan yang dibawa ke mahkamah berpihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Keputusan 2016 menentang China, menolak tuntutan Beijing atas “asas sejarah”, tetapi Beijing menolak timbangtara dan hasilnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.