Negosiasi gencatan senjata Israel berakhir tanpa hasil menjelang Ramadan, kata Mesir

(SeaPRwire) –   Tiga hari perbincangan dengan Hamas mengenai gencatan senjata di Gaza dan pembebasan tebusan Israel berakhir tanpa kemajuan, kata pegawai Mesir, kurang daripada seminggu sebelum permulaan bulan suci Muslim Ramadan, tarikh akhir tidak rasmi untuk persetujuan.

Mesir, Qatar dan Mesir telah menghabiskan minggu mencuba mengantar persetujuan di mana Hamas akan melepaskan sehingga 40 tebusan sebagai balasan untuk gencatan senjata enam minggu, pembebasan beberapa tahanan Palestin dan aliran bantuan untuk menangani bencana kemanusiaan di wilayah terasing itu.

Dua pegawai Mesir berkata pusingan perbincangan terakhir telah berakhir. Mereka berkata Hamas mengemukakan cadangan yang pengantara akan perbincangkan dengan Israel dalam hari-hari akan datang.

Hamas enggan melepaskan semua tebusan yang dianggarkan 100 orang yang dipegangnya, dan mayat kira-kira 30 lagi, kecuali Israel menghentikan serangan, menarik diri dari Gaza dan melepaskan bilangan tahanan Palestin yang besar, termasuk militan senior yang menjalani hukuman penjara seumur hidup.

Pegawai-pegawai AS telah berkata mereka meragui bahawa Hamas sebenarnya mahu persetujuan kerana kumpulan itu enggan terhadap beberapa apa yang AS dan yang lain percaya adalah permintaan sah, termasuk memberikan nama-nama tebusan yang akan dibebaskan.

“Ia bergantung kepada Hamas untuk membuat keputusan sama ada ia bersedia untuk terlibat,” kata Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada Selasa.

“Kita mempunyai peluang untuk gencatan senjata segera yang boleh membawa tebusan pulang, yang boleh meningkatkan jumlah bantuan kemanusiaan yang masuk kepada orang Palestin yang begitu memerlukannya, dan boleh menetapkan syarat-syarat untuk penyelesaian yang kekal,” kata Blinken.

Jihad Taha, jurucakap Hamas, berkata perbincangan sedang berlangsung tetapi “bola di medan Israel.” Beliau berkata Israel sehingga kini enggan tuntutan Hamas untuk orang yang melarikan diri dari utara Gaza dibenarkan kembali dan jaminan gencatan senjata jangka panjang dan penarikan penuh Israel dari Gaza.

“Hamas terbuka kepada cadangan dan inisiatif yang konsisten dengan kedudukannya memanggil gencatan senjata, penarikan diri, kepulangan yang dipaksa, masuknya konvoi bantuan dan pembinaan semula,” kata Taha.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu secara awam menolak tuntutan Hamas dan berulang kali bersumpah untuk teruskan perang sehingga Hamas dibubarkan dan semua tebusan dikembalikan. Israel tidak menghantar delegasi ke pusingan terbaru perbualan.

Seorang pegawai Israel berkata Israel masih menunggu Hamas menyerahkan senarai tebusan yang masih hidup serta nisbah tebusan-banduan yang dicari dalam sebarang persetujuan pembebasan. Ia tidak jelas sama ada maklumat itu termasuk dalam cadangan terbaru.

Pegawai-pegawai Israel dan Mesir berbual di bawah syarat tanpa nama kerana mereka tidak diberi kuasa untuk memberi maklumat kepada media mengenai perbincangan.

Benny Gantz, ahli Kabinet Perang Netanyahu dan saingan politik utamanya, bertemu dengan pegawai AS kanan di Washington dalam lawatan yang mendapat kecaman daripada perdana menteri, tanda konflik dalam kepimpinan Israel.

Penengah berharap untuk mengantar persetujuan sebelum Ramadan, bulan puasa fajar hingga maghrib yang kerap melihat ketegangan Israel-Palestin yang berkaitan dengan akses ke tapak suci utama di Baitulmuqaddis. Bulan itu dijangka bermula sekitar 10 Mac, bergantung kepada pemerhatian bulan.

“Perbincangan sensitif. Saya tidak boleh berkata ada optimisme atau pesimisme, tetapi kita belum sampai ke titik di mana kita boleh mencapai gencatan senjata,” kata Menteri Luar Mesir Sameh Shoukry pada Isnin.

Perang bermula dengan serangan Hamas ke selatan Israel pada 7 Oktober di mana militan Palestin membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Lebih 100 daripada mereka dibebaskan semasa gencatan senjata seminggu pada November.

Serangan itu memicu pencerobohan Israel ke enklaf 2.3 juta orang Gaza yang Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan telah membunuh lebih daripada 30,000 orang Palestin. Kumpulan bantuan mengatakan pertempuran telah mengusir kebanyakan penduduk wilayah dan mendorong suku penduduk ke ambang kelaparan.

Agensi kanak-kanak PBB mengatakan pada Isnin bahawa sekurang-kurangnya 10 kanak-kanak dilaporkan mati di utara Gaza yang terpencil kerana dehidrasi dan kekurangan zat makanan.

“Pasti ada lebih banyak kanak-kanak berjuang untuk nyawa mereka di salah satu hospital yang tinggal di Gaza, dan pasti lebih banyak lagi kanak-kanak di utara tidak dapat mendapatkan rawatan sama sekali,” kata Adele Khodr, Pengarah Wilayah UNICEF untuk Timur Tengah dan Afrika Utara, dalam kenyataan.

“Kematian tragis dan mengerikan ini adalah buatan manusia, boleh diramalkan dan sepenuhnya dapat dielakkan,” tambahnya.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata pada Ahad bahawa 15 kanak-kanak mati kelaparan di Hospital Kamal Adwan di utara Gaza dan enam lagi berisiko mati akibat kekurangan zat makanan dan dehidrasi. Ia tidak jelas sama ada kanak-kanak itu mempunyai keadaan perubatan asas yang meningkatkan kerentanan mereka.

Utara Gaza, sasaran pertama serangan Israel, mengalami kemusnahan besar-besaran. Program Makanan Sedunia baru-baru ini menangguhkan hantaran bantuan ke utara, menyebut kegagalan keselamatan. Satu cubaan tentera Israel untuk membawa bantuan berakhir dalam tragedi minggu lalu apabila lebih 100 orang Palestin terbunuh oleh tentera Israel atau terpijak hingga mati dalam kekacauan.

Sehingga 300,000 orang Palestin dipercayai kekal di utara Gaza selepas Israel mengarahkan evakuasi seluruh kawasan, termasuk Bandar Gaza, pada Oktober. Ramai yang terpaksa memakan makanan haiwan untuk terus hidup. mengatakan satu daripada enam kanak-kanak bawah 2 tahun di utara mengalami kekurangan zat makanan yang teruk.

Amerika Syarikat dan negara-negara lain telah melakukan penjatuhan udara dalam beberapa hari kebelakangan ini, tetapi kumpulan bantuan mengatakan langkah terakhir mahal itu tidak cukup untuk menangani keperluan yang meningkat dengan mendadak.

Israel masih menjalankan serangan di semua bahagian Gaza dan telah mengugut untuk memperluas operasi darat ke bandar Rafah paling selatan, di mana hampir separuh penduduk Gaza telah mencari perlindungan. Gantz telah berkata operasi Rafah boleh bermula seawal Ramadan jika tiada persetujuan mengenai tebusan.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata 97 orang telah terbunuh dalam tempoh 24 jam terakhir. membawa jumlah kematian Palestin keseluruhan kepada 30,631. Kementerian itu tidak membezakan antara awam dan pejuang dalam angkanya, tetapi mengatakan wanita dan kanak-kanak membentuk kira-kira dua pertiga daripada jumlah mangsa.

ia cuba mengelakkan mencederakan awam dan menyalahkan jumlah mangsa tinggi kepada Hamas kerana militan beroperasi di kawasan padat penduduk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.