Negara-negara anggota Kesatuan Eropah melemahkan cadangan untuk mengurangkan pelepasan kenderaan

Kesatuan Eropah negara anggota telah melemahkan cadangan oleh lengan eksekutif blok itu yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan kenderaan.

Suruhanjaya Eropah telah mencadangkan tahun lepas piawaian pencemaran dikemas kini untuk enjin pembakaran dalaman kenderaan baru yang dijangka kekal di jalan raya Eropah walaupun selepas 27 negara blok mengharamkan jualan mereka pada 2035, dengan tujuan untuk mengurangkan pelepasan dari ekzos, brek dan tayar.

Suruhanjaya berharap bahawa garis panduan baru akan membantu mengurangkan pelepasan nitrogen oksida daripada kereta dan van sebanyak 35% berbanding peraturan pelepasan ekzos sedia ada untuk pencemar selain karbon dioksida, dan sebanyak 56% daripada bas dan trak.

Tetapi beberapa negara anggota dan pembuat kereta mendesak untuk perundangan yang lebih lemah dan bersetuju pada hari Isnin ke atas kompromi yang dicairkan oleh presiden berputar EU pada masa ini diadakan oleh Sepanyol.

Negara-negara anggota sebaliknya memutuskan untuk mengekalkan had pelepasan dan ujian sedia ada untuk kereta dan van, dan untuk mengurangkannya hanya untuk bas dan kenderaan komersial berat. Mereka juga bersetuju untuk mengurangkan had pelepasan zarah brek dan kadar pelepasan hausan tayar.

Piawaian adalah berasingan tetapi bertujuan untuk melengkapi peraturan perubahan iklim EU untuk CO2.

“Presiden Sepanyol telah peka terhadap permintaan dan permintaan yang berbeza daripada negara-negara anggota dan kami percaya bahawa, dengan cadangan ini, kami mencapai sokongan yang luas, keseimbangan dalam kos pelaburan jenama pembuatan dan kami memperbaiki manfaat alam sekitar yang terbit daripada peraturan,” kata Héctor Gómez Hernández, menteri industri, perdagangan dan pelancongan Sepanyol yang bertindak.

Kedudukan yang diterima pakai oleh negara-negara anggota akan dirundingkan dengan Parlimen Eropah sebaik sahaja ahli parlimen juga menentukan pendirian mereka.

Ahli parlimen EU dan negara anggota tahun lepas mencapai perjanjian untuk mengharamkan jualan kereta dan van petrol dan diesel baharu menjelang 2035. Perjanjian itu adalah sebahagian daripada pakej “Fit for 55” blok itu, yang ditubuhkan Suruhanjaya Eropah untuk mencapai matlamat memotong pelepasan gas rumah hijau sebanyak 55% sepanjang dekad ini.

Di bawah perjanjian itu, pembuat kereta akan dikehendaki mengurangkan pelepasan kereta baru yang dijual sebanyak 55% pada 2030, berbanding 2021, sebelum mencapai pemotongan 100% lima tahun kemudian.

Suruhanjaya berpendapat bahawa memperkenalkan norma pencemaran baru untuk generasi terakhir enjin pembakaran dalaman adalah penting kerana kenderaan yang memasuki pasaran sebelum batas masa 2035 akan kekal berkhidmat untuk bertahun-tahun.

Menurut EU, pelepasan daripada pengangkutan bertanggungjawab atas sekitar 70,000 kematian pramatang setiap tahun di blok itu.