Navy SEAL Sheehy mengecam pertukaran tebusan tawanan Iran yang ‘memalukan’ Biden, keputusan dasar luar ‘berbahaya’

EKSKLUSIF – Tim Sheehy, calon Republikan yang bertanding melawan Senator Demokrat Jon Tester di Montana, mengkritik pengendalian dasar luar Presiden Biden selepas penarikan dari Afghanistan, pertukaran tahanan Iran, dan fokus ketenteraan yang “berbahaya”.

“Kita menggalakkan jeneral dan laksamana kita untuk memberi tumpuan kepada isu sosial dan bukannya kesediaan tempur,” kata Sheehy kepada Fox News Digital dalam temu bual eksklusif tentang trajektori ketenteraan semasa di bawah Biden. “Kita perlu benar-benar memberi tumpuan untuk mendapatkan tentera kita kembali ke kematian tempur.”

Biden baru-baru ini mengeluarkan pertukaran tahanan bernilai $6 bilion dengan Iran sebagai pertukaran untuk lima tahanan Amerika – satu langkah yang mencetuskan tentangan daripada beberapa ahli kongres termasuk Sen. Tom Cotton, R-Ark., yang berkata ia meletakkan “bounti $1.2 bilion pada kepala setiap tebusan Amerika.”

Sheehy turut menyertai tentangan terhadap keputusan besar itu.

“Memalukan. Garis bawahnya,” kata Sheehy, yang berkhidmat di Iraq, Afghanistan, Amerika Selatan dan rantau Pasifik, tentang keputusan terbaru Biden. “Selepas bencana penarikan kita dari Kabul di Afghanistan, yang merupakan satu lagi keputusan dasar luar yang memalukan oleh Blinken dan Biden, kita tidak sepatutnya terkejut dengan ini.

Bagi kita untuk terus membolehkan itu, membayar mereka berbilion dolar, memberi mereka akses kepada berbilion dolar rizab negara mereka tidak lain hanya memberdayakan salah satu penentang dan penyerang paling gigih Amerika. Ini satu penghinaan kepada semua tentera Amerika, profesional risikan dan anggota perkhidmatan yang telah bekerja dengan tekun selama berdekad-dekad untuk cuba mengandungi ancaman Iran. Dan sangat menyedihkan untuk melihat ia berlaku sekali lagi.”

Calon GOP itu berkata pendapatnya tentang keputusan dasar luar Biden kekal “sangat rendah,” memetik “kekurangan akauntabiliti” selepas penarikan Afghanistan yang meragut nyawa 13 anggota perkhidmatan AS.

Ketika tentera terus mendorong inisiatif sosial, seperti membelanjakan dolar persekutuan untuk pembedahan pengubahan jantina bagi veteran transgender dan pengguguran percuma untuk anggota perkhidmatan, Sheehy menawarkan penyelesaian “mudah” untuk memberi fokus semula kepada perkhidmatan itu.

“Tugas tentera Amerika Syarikat sangat mudah: menutup dan membunuh musuh. Ia untuk memajukan kepentingan Amerika melalui ketenteraan apabila perlu,” kata penerima Purple Heart itu.

“Sekarang, kita tidak mahu menggunakan ketenteraan melainkan kita benar-benar terpaksa. Dan kita tidak mahu menghantar budak lelaki dan perempuan kita ke luar negara kecuali ada sebab yang sangat baik untuk berbuat demikian. Walau bagaimanapun, kita mesti sentiasa melengkapkan tentera kita dan memastikan apa yang kita lengkapkan mereka, bagaimana kita memanfaatkan mereka semuanya selaras dengan misi mereka, iaitu untuk menutup dan membunuh musuh dan memajukan kepentingan Amerika di luar negara. Dan memberi tumpuan kepada eksperimen sosial, inisiatif sosial atas kira-kira kesediaan tempur adalah sangat berbahaya.”

White House, NSC dan Jabatan Negara tidak segera bertindak balas kepada permintaan Fox News Digital untuk reaksi terhadap kritikan Sheehy.