NATO akan mengadakan latihan tentera terbesar dalam dekad-dekad, melibatkan kira-kira 90,000 kakitangan

(SeaPRwire) –   NATO akan melancarkan latihan tentera terbesar dalam dekad akan datang minggu hadapan dengan kira-kira 90,000 anggota tentera yang dijangka mengambil bahagian dalam latihan berbulan-bulan bertujuan menunjukkan alians itu boleh mempertahankan seluruh wilayahnya sehingga sempadannya dengan Rusia, pegawai tertinggi berkata Khamis.

Latihan itu datang ketika di Ukraine terus meruncing. Sebagai sebuah pertubuhan, NATO tidak terlibat secara langsung dalam konflik itu, kecuali menyediakan bantuan bukan bersenjata kepada Kyiv, walaupun banyak negara ahlinya menghantar senjata dan peluru secara individu atau dalam kumpulan, dan menyediakan latihan tentera.

Pada bulan-bulan sebelum memerintahkan tentera Rusia memasuki Ukraine pada Februari 2022, NATO memulakan penguatan keselamatan di sebelah timurnya dengan Rusia dan Ukraine. Ia merupakan peningkatan terbesar sejak Zaman Sejuk. Latihan perang ini bertujuan menghalang Rusia menyerang negara ahli.

Latihan – yang dikenali sebagai Steadfast Defender 24 – “akan menunjukkan bahawa NATO boleh menjalankan dan mengekalkan operasi kompleks pelbagai domain selama beberapa bulan, merentasi beribu-ribu batu, dari Utara Tinggi hingga Eropah Tengah dan Timur, dan dalam sebarang keadaan,” kata pertubuhan 31 negara itu.

Tentera akan bergerak ke dan melalui Eropah sehingga akhir Mei dalam apa yang dijelaskan NATO sebagai “skenario konflik muncul dengan lawan hampir sama taraf.” Di bawah rancangan pertahanan baharu NATO, lawan utamanya ialah Rusia dan pertubuhan pengganas.

“Pertubuhan itu akan menunjukkan keupayaannya untuk memperkuat kawasan Euro-Atlantik melalui pergerakan tentera merentasi lautan dari Amerika Utara,” Komandet Tertinggi Bersekutu NATO, Jeneral Amerika Syarikat Christopher Cavoli, berkata kepada wartawan.

Cavoli berkata ia akan menunjukkan “persatuan kami, kekuatan kami, dan tekad kami untuk melindungi satu sama lain.”

Pengerusi Jawatankuasa Tentera NATO, Laksamana Rob Bauer, berkata ia adalah “bilangan rekod tentera yang boleh kami bawa dan adakan latihan dalam saiz itu, merentasi aliansi, merentasi lautan dari AS ke Eropah.”

Bauer menggambarkannya sebagai “perubahan besar” berbanding bilangan tentera yang berlatih hanya setahun lalu. Sweden, yang dijangka menyertai NATO tahun ini, juga akan mengambil bahagian.

Menteri Pertahanan UK Grant Shapps telah berkata kerajaan akan menghantar 20,000 tentera disokong oleh pejuang maju, pesawat pengawasan, kapal perang dan kapal selam, dengan banyak daripadanya dikerahkan di Eropah Timur dari Februari hingga Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.