‘Nabi’ yang mengaku dirinya ditangkap di Zimbabwe; 16 kubur, 251 pekerja kanak-kanak ditemui di hartanahnya

(SeaPRwire) –   pada Rabu mengatakan mereka telah menangkap seorang lelaki yang mengaku dirinya nabi sebuah sekte apostolik di tempat suci di mana para pengikut tinggal di kompleks dan pihak berkuasa mendapati 16 kuburan tidak berdaftar, termasuk bayi-bayi, dan lebih daripada 250 kanak-kanak yang digunakan sebagai buruh murah.

Dalam kenyataan, jurucakap polis Paul Nyathi berkata Ishmael Chokurongerwa, 56, seorang “nabi” yang mengaku dirinya sendiri, memimpin sekte dengan lebih daripada 1,000 ahli di sebuah ladang kira-kira 21 batu barat laut ibu negara, Harare, di mana kanak-kanak tinggal bersama pengikut lain.

Kanak-kanak “digunakan untuk melaksanakan pelbagai aktiviti fizikal untuk faedah kepimpinan sekte,” katanya. Daripada 251 kanak-kanak, 246 tidak mempunyai sijil kelahiran.

“Polis menubuhkan bahawa semua kanak-kanak yang layak ke sekolah tidak menghadiri pendidikan formal dan dikenakan penderaan sebagai buruh murah, melakukan kerja manual atas nama diajarkan keterampilan hidup,” kata Nyathi.

Polis berkata antara kuburan yang mereka jumpai adalah tujuh bayi yang pengkebumian tidak didaftarkan dengan pihak berkuasa.

Beliau berkata pegawai polis menyerbu tempat suci pada Selasa. Chokurongerwa, yang memanggil dirinya Nabi Ishmael, ditangkap bersama tujuh pembantunya “atas aktiviti jenayah termasuk penyalahgunaan kanak-kanak.”

Nyathi berkata butiran lanjut akan dikeluarkan “pada masa yang sesuai ketika siasatan berjalan.”

Tabloid milik kerajaan, H-Metro, yang menemani polis semasa serbuan itu, menunjukkan polis berpakaian riot berdebat dengan pengikut wanita berpakaian putih dan kain kepala yang menuntut supaya kanak-kanak dikembalikan yang dimasukkan ke bas polis menunggu. Tidak jelas di mana polis membawa kanak-kanak, dan sesetengah wanita yang menemani mereka.

“Mengapa mereka membawa anak-anak kami? Kami selesa di sini. Kami tidak ada masalah di sini,” teriak salah seorang wanita dalam video yang dimuatnaik ke akaun X, bekas Twitter, akhbar itu.

Menurut akhbar itu, bersenjatakan senjata api, asap penyegat dan anjing latih “menganjurkan serbuan hebat” ke tempat suci itu. Para pengikut menggambarkan kompleks itu sebagai “tanah janji mereka.”

Salah seorang pembantu Chokurongerwa memberikan temubual kepada akhbar itu.

“Kepercayaan kami bukan dari kitab suci, kami dapatnya terus dari Tuhan yang memberi kami peraturan bagaimana kami boleh memasuki syurga. Tuhan melarang pendidikan formal kerana pelajaran yang dipelajari di sekolah sedemikian bertentangan dengan perintah-Nya,” katanya, menambah bahawa “Tuhan memberitahu kami bahawa hujan tidak akan turun jika kami menghantar anak-anak kami ke sekolah. Lihat kemarau di luar sana, tetapi kami menerima hujan di sini. Kami mempunyai anugerah telinga rohani untuk mendengar suara Tuhan,” katanya.

Kumpulan apostolik yang mencampurkan kepercayaan tradisional ke dalam doktrin Pentecostal popular di negara Afrika Selatan yang sangat beragama ini.

Terdapat sedikit penyelidikan terperinci mengenai gereja Apostolik di Zimbabwe tetapi kajian UNICEF menganggarkan ia adalah denominasi agama terbesar dengan kira-kira 2.5 juta pengikut di negara 15 juta orang. Beberapa kumpulan mematuhi doktrin yang menuntut pengikut mengelakkan pendidikan formal untuk kanak-kanak mereka serta ubat-ubatan dan rawatan perubatan untuk ahli-ahli yang sebaliknya mesti mencari penyembuhan melalui iman mereka dalam doa, air suci dan batu yang diurapi.

Walau bagaimanapun, yang lain dalam tahun-tahun kebelakangan ini mula membenarkan ahli-ahli mereka melawat hospital dan mendaftarkan kanak-kanak mereka di sekolah berikutan kempen intensif oleh kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan.

Di Kenya, polis pada April 2023 menangkap seorang pastor, , berpusat di pantai Kenya yang didakwa memerintahkan pengikut untuk mati kelaparan bagi bertemu dengan Jesus.

Peguam Negara tertinggi negara itu pada Januari memerintahkan bahawa pastor itu dan lebih 90 orang dari kultus hari kiamat itu didakwa dengan pembunuhan, kekejaman, penderaan kanak-kanak dan jenayah lain berkaitan kematian 429 orang yang dipercayai ahli gereja itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.