Morocco usir 2 wartawan Perancis, memicu kebimbangan kebebasan akhbar

Dua orang wartawan Perancis telah diusir dari Maghribi minggu ini dalam satu langkah yang dikecam oleh organisasi media dan pembela kebebasan akhbar.

Wartawan staf Quentin Müller dan jurugambar bebas Thérèse Di Campo, yang bekerja untuk majalah mingguan Marianne, berkata pada hari Rabu bahawa mereka telah diambil paksa dari bilik hotel mereka di Casablanca oleh 10 pegawai polis biasa dan dimasukkan ke dalam penerbangan pertama ke Paris.

Kedua-dua Müller dan Stéphane Aubouard, seorang editor di Marianne, berkata pengusiran itu bermotivasi politik sebagai tindak balas terhadap laporan kritikal.

Maghribi menafikan tuduhan dan berkata penyingkiran mereka adalah mengenai prosedur, bukan politik. Walau bagaimanapun, aktivis media membingkainya sebagai tindakan terbaru yang diambil oleh pihak berkuasa Maghribi terhadap wartawan.

Dalam satu siaran di X, dahulu dikenali sebagai Twitter, Müller mengaitkan pengusiran mereka dengan kebimbangan yang lebih luas mengenai pembalasan terhadap wartawan di Maghribi.

“Kami telah disingkirkan dan diusir paksa dari negara ini tanpa sebarang penjelasan. Ini banyak berkata-kata tentang suasana tekanan di Maghribi,” katanya, mencatat bahawa dia dan Di Campo – kedua-duanya tidak berpangkalan di Maghribi – telah melakukan perjalanan ke negara itu untuk mengejar laporan kritikal mengenai pemerintahan Raja Mohammed VI, topik yang dianggap tabu di negara Afrika Utara itu.

Dalam op-ed susulan, Aubouard berkata kedua-duanya pergi ke Maghribi berikutan gempa bumi memusnahkan bulan ini yang mengorbankan hampir 3,000 orang. Dia berkata pengusiran itu “mengesahkan kesukaran yang dihadapi wartawan asing dan tempatan bekerja di negara itu.”

Maghribi telah mendapat beberapa kecaman antarabangsa dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana apa yang dilihat oleh ramai sebagai usahanya untuk melanggar kebebasan akhbar. Sekurang-kurangnya tiga wartawan Maghribi yang telah melaporkan secara kritikal tentang tindakan kerajaan dipenjarakan, disabitkan atas jenayah yang tidak berkaitan dengan kewartawanan.

Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan dan Reporters Without Borders kedua-duanya mengecam pengusiran di X, dengan yang terakhir menggambarkannya sebagai “serangan ganas dan tidak boleh diterima terhadap kebebasan akhbar.”

Jurucakap kerajaan Maghribi Mustapha Baitas berkata pada hari Khamis bahawa pengusiran itu adalah soal prosedur, bukan politik. Dia berkata bahawa kedua-dua wartawan itu tidak memohon akreditasi, yang diperlukan oleh wartawan di bawah undang-undang Maghribi.

Baitas berkata Müller dan Di Campo memasuki negara itu sebagai pelancong. “Mereka tidak meminta akreditasi atau menyatakan niat mereka untuk terlibat dalam aktiviti kewartawanan,” katanya kepada wartawan dalam sidang akhbar di Rabat pada hari Khamis.

“Negara kita dengan tegas menjunjung nilai-nilai kebebasan dan ketelusan dan bertekad untuk membolehkan semua wartawan melaksanakan tugas mereka dengan kebebasan mutlak,” tambahnya.

Pengusiran itu datang di tengah-tengah kritikan yang lebih luas terhadap media Perancis di Maghribi.

Dalam perkembangan berasingan pada hari Rabu, Lembaga Akhbar Kebangsaan Maghribi menerbitkan aduan rasmi kepada Majlis Etika dan Perantaraan Kewartawanan Perancis terhadap dua organisasi media, mingguan satira Charlie Hebdo dan harian Libération, mengatakan laporan mereka telah melanggar norma etika dan menyebarkan berita palsu sambil menyerang Maghribi dan institusinya atas respons gempa bumi mereka.

Ketegangan telah meningkat baru-baru ini antara Maghribi dan Perancis, dengan Rabat memanggil balik duta kerajaan kerajaan ke Perancis pada awal tahun ini, tanpa menghantar pengganti.

Selepas gempa bumi, Perancis bukan antara empat negara yang dipilih oleh Maghribi untuk bantuan cari dan selamat – langkah yang diteliti dalam media Perancis dan antarabangsa. Presiden Perancis Emmanuel Macron dalam video di media sosial kemudian menyeru pengakhiran kontroversi yang “memecahbelahkan dan mempersulitkan” perkara pada “saat tragis sedemikian”.

Kementerian Dalam Negeri kerajaan telah memberi amaran bahawa limpahan bantuan yang tidak teratur “akan kontraproduktif” dan berkata ia merancang untuk menerima bantuan kemudian.