Montenegro mulakan siasatan ke atas terowong bawah tanah misteri di depot mahkamah yang menyimpan dadah

Polis di Montenegro berkata Selasa mereka telah memulakan siasatan selepas terowong bawah tanah ditemui menghubungkan bangunan pangsapuri dengan depot mahkamah berdekatan yang menyimpan dadah dan bukti jenayah lain, kata pegawai Selasa.

Penemuan itu dibuat pada hari Isnin di Mahkamah Tinggi di Podgorica, ibu negara Montenegro, yang mengendalikan pelbagai kes jenayah penting, kata Menteri Dalam Negeri Filip Adzic.

Masih tidak jelas mengapa terowong itu digali, kata pegawai, sambil menambah bahawa tiada apa yang kelihatan telah diambil. Depot mahkamah mengandungi bukti dalam kes semasa tetapi juga dadah rampasan yang banyak, kata pegawai.

“Ini adalah tindakan yang dirancang dan teratur dengan baik, yang telah disediakan selama berbulan-bulan dan menyerupai filem aksi,” kata Adzic, sambil menambah bahawa pangsapuri dari mana terowong bawah tanah itu bermula telah disewa beberapa bulan yang lalu.

Montenegro, sebuah negara anggota NATO kecil di Laut Adriatik, telah berikrar untuk memerangi jenayah dan rasuah ketika ia berusaha menyertai Kesatuan Eropah. Ia telah dianggap sebagai salah satu laluan utama penyeludupan dadah ke Eropah Barat.

Foto dari tempat kejadian yang diterbitkan oleh televisyen negeri RTCG menunjukkan lubang besar di dinding di belakang apa yang kelihatan seperti rak depot yang menyimpan fail kes.

Beberapa laporan media membuat rujukan kepada pelarian penjara gaya filem, termasuk bekas lord dadah Joaquin “El Chapo” Guzman, yang melarikan diri dari penjara keselamatan maksimum Mexico pada 2015 melalui terowong dari selnya.

Lubang terowong di bangunan mahkamah Montenegro ditemui di tempat yang “tersembunyi dengan baik” di dalam depot, kata Presiden mahkamah Boris Savic. Pelaku menggali melalui asas bangunan selama berbulan-bulan untuk masuk, katanya.

“Kami menemui benda-benda terganggu di dalam depot tetapi hampir tiada yang hilang,” kata Savic.

Pada 2022, bekas ketua mahkamah tertinggi Montenegro, Vesna Medenica, ditangkap atas tuduhan membantu menyembunyikan operasi penyeludupan dadah anaknya.