Monolit “UFO” Misteri Ditemui Pendaki Di Wales, Video Tunjuk

(SeaPRwire) –   Seorang pendaki telah merakamkan video misteri “UFO”-seperti monolit di atas bukit sempadan negara dengan England.

Craig Muir merekod rakaman menunjukkan objek kilat itu pada Selasa ketika mendaki Hay Bluff berhampiran Hay-on-Wye, mengikut Storyful.

“Saya datang ke sini kebanyakan hari dan saya tidak pernah melihat ini sebelum,” kata Muir dalam video itu, menambah bahawa ia

Kemudian dia menghadap kamera untuk menunjukkan monolit reflektif berdiri tegak dalam cuaca berangin.

“Apabila saya pertama kali melihatnya, saya agak terkejut kerana ia kelihatan seperti jenis UFO,” kata Muir kepada Persatuan Akhbar.

“Ia tidak kelihatan seolah-olah ia dilemparkan di sana, sebaliknya telah dengan tepat diletakkan di tanah,” tambahnya. “Walau bagaimanapun, tiada jejak jelas di sekelilingnya dan satu akan fikir bahawa akan banyak kekusutan di sekelilingnya, tetapi tidak ada.”

Penemuan luar biasa ini datang selepas monolit serupa telah dijumpai di lokasi seperti Amerika Syarikat, Belgium, Romania dan Pulau Wight – pulau di Selat Inggeris.

Pada November 2020, salah satu monolit itu, dianggarkan antara 10 kaki dan 12 kaki tinggi, telah dijumpai oleh pekerja hidupan liar negeri Utah yang mengira biri-biri dari helikopter.

Bret Hutchings, juruterbang helikopter itu, berkata ia adalah “antara perkara paling pelik yang pernah saya hadapi di luar sana sepanjang tahun terbang saya,” mengikut KSL-TV Salt Lake City.

Pihak berkuasa berkata ketika itu bahawa objek misteri itu dipasang di tanah di kawasan terpencil dengan “tiada petunjuk jelas” siapa yang mungkin meletakkannya di sana, mengikut kenyataan akhbar Jabatan Keselamatan Awam Utah.

Kemudian seminggu kemudian, monolit lain ditemui di Atascadero, California, yang terletak di utara Los Angeles.

Tiada yang jelas mengenai siapa di sebalik penempatan monolit-monolit itu. Sebuah kumpulan mengaku bertanggungjawab beberapa tahun lalu.

Tom Dunford, yang menemui salah satu monolit di Pulau Wight pada 2020, berkata kepada Sky News “Orang yang meletakkannya di sana tahu apa yang mereka lakukan. Ia sangat kilat. Ia seseorang yang melakukan lelucon praktikal, saya tidak percaya kepada sebarang teori konspirasi.”

David Aaro menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.