Mogok berterusan menghalang penerbangan, perjalanan kereta api keluar Jerman

(SeaPRwire) –   Ribuan penerbangan dan kereta api dijangka dibatalkan sekali lagi minggu ini selepas dua kesatuan pada Isnin memanggil untuk lebih mogok atas gaji dan syarat perkhidmatan.

Perbincangan berterusan untuk kakitangan darat dan pengendali kereta api Deutsche Bahn. Kesatuan pemandu kereta api Jerman GDL dan Ver.di memanggil untuk mogok Khamis dan Jumaat.

Kira-kira 200,000 penumpang udara akan terjejas oleh mogok dua hari, mengikut anggaran awal Kumpulan Lufthansa, yang bermakna kira-kira 1,000 penerbangan sehari akan dibatalkan seperti mogok sebelumnya, agensi berita Jerman dpa melaporkan.

Mogok perkhidmatan kereta api jarak jauh dan serantau bermula pada pukul 2.00 pagi (0100GMT) pada Khamis dan akan menjejaskan jutaan penumpang. Menurut GDL, mogok dijadualkan berakhir pada pukul 1 petang Jumaat. Dalam pengangkutan kargo, mogok akan bermula pada hari Rabu pukul 6 petang (1700GMT) dan dijadualkan berakhir pada pukul 5 pagi Jumaat.

Selain kenaikan gaji, GDL telah memanggil untuk mengurangkan jam kerja dari 38 ke 35 seminggu tanpa potongan gaji, yang ditolak oleh Deutsche Bahn.

menuntut kenaikan gaji 12.5%, atau sekurang-kurangnya 500 euro ($542) lebih setiap bulan, dalam perbincangan untuk hampir 25,000 pekerja darat Lufthansa termasuk pemeriksa masuk, pengendalian pesawat, penyelenggaraan dan kakitangan kargo.

Perbincangan kontrak serentak menyebabkan beberapa mogok baru-baru ini dalam sektor rel, udara dan pengangkutan tempatan di Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.