Mexico mengetatkan kawalan ke atas migran yang menumpang kereta api barang dikenali sebagai ‘The Beast’ ke AS

Pihak berkuasa Mexico menghalang puluhan migran daripada menumpang kereta api barang ke AS di Bandar Mexico pada hari Jumaat dalam satu usaha penguatkuasaan besar yang baru.

Ribu-ribu orang telah menggunakan kereta api barang, dikenali sebagai “The Beast,” untuk menumpang secara berbahaya ke sempadan Mexico-AS sebelum mereka melintas secara haram.

Awal minggu ini, syarikat kereta api Mexico Ferromex sementara menggantung 60 kereta api yang beroperasi di bahagian utara negara itu kerana migran cedera semasa memanjat ke dalam gerabak barang, menurut Reuters.

Institut Migrasi Negara Mexico (INM) sejak itu mengerahkan ejen untuk menghalang orang daripada memanjat, menurut Reuters.

Di landasan kereta api bersebelahan longgokan sampah di Huehuetoca, sebuah bandar di utara Bandar Mexico, kira-kira 40 ejen INM dalam lebih daripada dozen van memandu di sepanjang landasan untuk memotong akses kepada migran dan menghantar dron untuk mengesan yang lain yang telah memanjat ke bukit-bukit berhampiran.

“Mereka memaksa kami menjauh dari rel,” kata seorang migran Venezuela bernama Jason kepada Reuters. “Kami tidak mempunyai pilihan lain lagi.”

Migran membawa beg sandang dan balang air meneruskan perjalanan melalui rumput tinggi di bawah matahari terik untuk berundur dengan berjalan kaki ke bandar terdekat.

INM pada hari Jumaat berkata ia akan bekerjasama dengan Ferromex untuk mengenal pasti titik strategik untuk menghalang migran daripada cuba menaiki kereta api, lapor Reuters.

Ferromex berkata pada hari Rabu telah berlaku kira-kira “setengah lusin kes kecederaan atau kematian” yang disesalkan disebabkan oleh migran memanjat ke atas gerabak barang dalam beberapa hari kebelakangan ini. Ia juga berkata beberapa migran melompat ke atas gerabak barang yang bergerak “walaupun bahaya besar yang ia wakili.”

Penguatkuasaan ini datang ketika migran yang putus asa semakin mencari akses ke AS, membanjiri kedua-dua pegawai sempadan Mexico dan AS.

Migran telah lama menggunakan kereta api, dikenali secara kolektif sebagai “The Beast,” untuk menumpang ke sempadan AS, dan video kereta api Ferromex dari Zacatecas, Mexico, penuh dengan migran — menuju ke sempadan selatan AS — menjadi viral pada hari Ahad.

Apabila syarikat itu mengumumkan keputusan untuk menghentikan operasi kereta api, ia berkata terdapat kira-kira 1,500 migran berkumpul di depoh kereta api di bandar Torreon, di negeri sempadan utara Coahuila.

Walaupun mesej tegas AS kepada migran “Jangan datang,” para migran terus membuat perjalanan dalam kumpulan besar.

Rondaan sempadan di sepanjang sempadan selatan telah berhadapan dengan bilangan penyeberangan haram yang membanjiri.

Sumber Customs and Border Protection (CBP) AS memberitahu bahawa sepanjang hujung minggu lepas, terdapat lebih daripada 35,000 pertembungan migran di sepanjang sempadan selatan. Purata, itu bersamaan dengan hampir 9,000 pertembungan migran sehari.

Bulan lepas, terdapat lebih 20,000 migran dalam tahanan Patroli Sempadan, menurut sumber CBP, di sektor Rio Grande Valley di Texas.

Karavan menuju ke sempadan selatan termasuk keluarga dengan bayi dan kanak-kanak, bersama-sama dengan kanak-kanak tanpa ibu bapa.

Daripada keluarga yang dihentikan di sepanjang Rio Grande Valley, kebanyakannya dibebaskan dengan tarikh mahkamah pada masa hadapan.

‘ Greg Wehner, Bill Melugin, Lawrence Richard dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.