Mexico menangkap 2 pemandu teksi yang memukul dan menendang pelancong Jerman di kelab di Playa del Carmen

(SeaPRwire) –   JAKIM mengumumkan pada Khamis bahawa mereka telah menangkap dua pemandu teksi yang terlibat dalam mengganas dua pelancong Jerman di luar kelab di Playa del Carmen, Mexico.

Pejabat-pejabat di negeri pantai Quintana Roo berkata dua pemandu teksi itu ditangkap atas tuduhan mengedar dadah, selepas didapati membawa ganja dan kokain dalam teksi mereka. Pemandu teksi itu belum dituduh secara langsung berkaitan dengan serangan minggu lepas.

Satu video serangan itu dimuat naik ke media sosial, menunjukkan kumpulan lebih kurang enam orang berpakaian seragam putih dan seluar hitam biasa dipakai oleh pemandu teksi tempatan mengganas dan menendang pasangan itu di atas tanah.

Wanita itu nampak cuba melindungi lelaki itu daripada hujanan pukulan dengan menutupinya dengan badannya sendiri sementara kedua-duanya berbaring di jalan. Tetapi pemandu teksi itu terus mengganas pasangan itu dengan apa yang kelihatan seperti papan atau tanda, dan menendang lelaki itu.

Pihak berkuasa tidak memberikan maklumat lanjut mengenai pelancong itu, atau sama ada mereka cedera dalam serangan pada waktu malam. Tetapi mereka menyatakan lesen teksi dua suspek itu akan dibatalkan.

Ini bukan kali pertama pemandu teksi di Playa del Carmen dan Cancun, di utara, terlibat dalam serangan.

Pada 2023, terdapat beberapa pertembungan ganas antara pemandu teksi berlesen dan mereka yang bekerja untuk aplikasi perkongsian teksi. Kos teksi tinggi telah lama menjadi perbahasan di Cancun.

Juga bukan kali pertama terdapat kaitan antara pemandu teksi dan dadah di kawasan itu.

Pada Januari, mengakui kumpulan jenayah cuba memeras ‘bayaran perlindungan’ daripada pemandu teksi di Cancun. Lima suspek ditangkap atas tuduhan menuntut kira-kira RM48 seminggu daripada 200 pemandu teksi bersekutu untuk membenarkan mereka bekerja. Pada masa lalu, tuntutan sedemikian biasanya disertai ancaman menembak pemandu dan membakar teksi yang gagal membayar.

Lima lelaki itu ditangkap di atas dua buah teksi, dan didapati membawa ganja dan methamphetamine. Mereka diarah ditahan sehingga perbicaraan atas tuduhan memeras.

Kadang-kadang keganasan di kawasan resor menjejaskan pelancong.

Pada Februari, pejabat pendakwa berkata seorang wanita Amerika dan lelaki dari Belize ditembak mati dalam apa yang kelihatan sebagai pertengkaran antara pengedar dadah di kelab pantai di bandar resor Tulum, selatan Playa del Carmen.

Pejabat pendakwa menekankan wanita Amerika itu tidak mempunyai kaitan dengan pengedar dadah yang juga terbunuh dalam tembakan Jumaat malam. Wanita itu kelihatan hanya terperangkap dalam rentetan tembakan.

Pelancong asing pernah terbunuh dalam masa lalu selepas terperangkap dalam pertukaran tembakan kumpulan pengedar dadah di kawasan pantai yang pernah tenang.

Pada 2021 di Tulum, dua pelancong – seorang Jerman dan penulis pelancongan dari California yang dilahirkan di India – terbunuh ketika makan di sebuah restoran. Mereka kelihatan terperangkap dalam pertukaran tembakan antara kumpulan pengedar dadah saingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.