Mexico majikan kelima terbesar membantu bunuh orang Amerika. Beberapa Republikan bersedia mengisytiharkan perang sebenar

Kartel secara kolektif adalah majikan kelima terbesar Mexico, menurut kajian baru-baru ini, dan beberapa calon presiden Republikan bersedia menghapuskan mereka dengan kekuatan tentera.

Model matematik tentang pengambilan dan kehilangan organisasi jenayah mendedahkan bahawa kartel Mexico secara kolektif menggaji kira-kira 175,000 orang, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Science. Kumpulan-kumpulan ini telah disalahkan kerana membanjiri fentanil ke AS Lebih 200,000 orang Amerika telah mengalami overdos dan meninggal dunia akibat opioid sintetik seperti fentanil sejak 2020, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Gov. Ron DeSantis “sepenuhnya komited untuk menghantar Pasukan Khas AS ke Mexico untuk memerangi kartel dadah, mengerah tentera AS untuk menghentikan serangan, dan membenarkan kekerasan mematikan terhadap penyeludup dadah kartel yang memecah masuk ke negara kita,” kata jurucakap untuk kempen presiden calon Republikan itu memberitahu Fox News.

DeSantis, satu-satunya calon yang pernah berkhidmat dalam tentera, juga menyokong penggunaan serangan drone terhadap kumpulan jenayah. Calon-calon lain, seperti bekas Presiden Trump dan bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley juga secara serupa berkata bahawa, jika mereka dipilih ke Pejabat Oval, mereka juga akan mengerah pasukan khas AS untuk memerangi kartel.

Trump berkata beliau akan “mengenakan kerosakan maksimum” ke atas operasi kartel, beliau memberitahu Fox News pada bulan Jun, sambil menambah bahawa beliau akan menuntut hukuman mati bagi pengedar dadah dan penyeludup manusia yang disabitkan.

Seorang jurucakap untuk kempen presiden Haley memberikan komen yang menggemakan kenyataan calon itu sebelum ini yang menuduh China dan kartel bekerjasama untuk menyeludup fentanil ke AS

“Anggap kartel-kartel itu sebagai pengganas yang mereka lakukan,” kata Haley dalam majlis bandar pada bulan Mei. “Kita hantar unit operasi khas, dan kita hapuskan mereka sama seperti kita hapuskan Al Qaeda dan kamu hentikan semua pembuatan yang berlaku di sana di sebelah Mexico.”

Dua organisasi jenayah paling kuat di Mexico, Kartel Sinaloa dan Kartel Jalisco masing-masing mempunyai 26,000 dan hampir 19,000 ahli, menurut ketua Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah (DEA) Amerika Syarikat Anne Milgram. Kartel itu, katanya, “bertanggungjawab membanjiri fentanil ke komuniti kita.”

“Kartel Sinaloa dan Jalisco mewakili ancaman dadah jenayah terbesar yang pernah dihadapi Amerika Syarikat,” pentadbir DEA itu memberitahu Jawatankuasa Kehakiman Dewan pada bulan Julai. “Organisasi jenayah kejam dan ganas ini mempunyai rakan kongsi, fasilitator dan broker di kesemua 50 negeri di Amerika Syarikat, serta di lebih 100 negara di seluruh dunia.”

Penyelidikan baru ini meletakkan isu kartel dalam perspektif, kata pengarang utama kajian Rafael Prieto-Curiel, kepada Los Angeles Times. “Adalah sangat penting untuk memahami saiz masalah itu,” katanya.

Kartel di seluruh Mexico merekrut antara 350 hingga 370 orang seminggu untuk menggantikan ahli yang mati atau dipenjarakan, menurut penyelidikan itu.

Tetapi calon GOP tidak bersendirian dalam mahu mengambil tindakan ketenteraan terhadap kartel.

Kira-kira separuh rakyat Amerika menyokong penghantaran pasukan tentera ke Mexico untuk memerangi kartel dadah, menurut tinjauan Reuters/Ipsos baru-baru ini. Sebanyak 26% lagi menentang idea itu dan selebihnya tidak pasti.

Ovidio Guzman Lopez, ahli berpangkat tinggi Kartel Sinaloa dan anak kepada bos kartel dipenjarakan Joaquin “El Chapo” Guzman, dituduh pada hari Isnin di Chicago atas tuduhan persekongkolan persekutuan untuk mengedar di AS kokain, heroin, metamfetamina dan ganja dari Mexico dan tempat lain.

Kempen Trump tidak membalas permintaan komen.