Mesir tangani masuknya pendatang, tekanan ekonomi melalui pakej bantuan bernilai AS$8 bilion

(SeaPRwire) –   Pada Ahad, telah mengumumkan pakej bantuan sebanyak $8 bilion untuk Mesir yang kurang wang tunai kerana kebimbangan meningkat bahawa tekanan ekonomi dan konflik di negara jiran berjiran boleh memaksa lebih banyak pendatang ke pantai Eropah.

Perjanjian itu, yang mendapat kritikan daripada kumpulan hak asasi manusia kerana rekod hak asasi manusia Mesir, telah ditandatangani pada petang Ahad di Kaherah oleh Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen. Upacara itu dihadiri oleh pemimpin Belgium, Itali, Austria, Cyprus dan Greece.

“Lawatan anda hari ini mewakili tonggak yang sangat penting dalam hubungan antara Mesir dan Kesatuan Eropah,” kata el-Sisi kepada pemimpin Eropah yang melawat. Beliau berkata perjanjian itu telah mencapai “perubahan paradigma dalam perkongsian kami.”

Pakej bantuan itu termasuk geran dan pinjaman selama tiga tahun akan datang untuk negara Arab paling ramai penduduknya, mengikut misi EU di Kaherah. Kebanyakan dana – $5.4 bilion – adalah bantuan makro-kewangan, mengikut dokumen daripada misi EU di Mesir.

Misi itu berkata kedua-dua pihak telah meningkatkan kerjasama mereka ke tahap “perkongsian strategik dan menyeluruh”, membuka jalan untuk mengembangkan kerjasama Mesir-EU dalam pelbagai bidang ekonomi dan bukan ekonomi.

“Kesatuan Eropah mengakui Mesir sebagai rakan yang boleh dipercayai dan peranan geostrategik unik dan vitalnya sebagai tiang keselamatan, moderasi dan keamanan di kawasan Mediterranean, Timur Dekat dan Afrika,” kata kenyataan bersama selepas puncak.

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni, yang negaranya memainkan peranan utama dalam mencapai perjanjian itu, memuji perjanjian itu sebagai “sejarah.”

“Inisiatif ini menunjukkan kesediaan kami untuk memperkukuh dan menggalakkan kaedah kerjasama baru yang berstruktur antara kedua-dua pihak Mediterranean,” katanya kepada puncak Mesir-EU di Kaherah.

Perjanjian itu, dikenali sebagai Pengisytiharan Bersama, bertujuan antara lain untuk mempromosikan “demokrasi, kebebasan asasi, hak asasi manusia, dan kesamarataan gender,” mengikut Suruhanjaya Eropah. Kedua-dua pihak juga akan memperdalam kerjasama mereka untuk menangani cabaran berkaitan dengan migrasi dan keganasan.

EU akan memberikan bantuan kepada kerajaan Mesir untuk memperkukuh sempadannya, terutamanya dengan Libya, titik transit utama untuk pendatang yang melarikan diri daripada kemiskinan dan konflik di Afrika dan Timur Tengah. Kesatuan 27 negara itu juga akan menyokong kerajaan dalam menginapkan orang Sudan yang telah melarikan diri hampir setahun pertengkaran antara jeneral saingan mereka di negara itu. Mesir menerima lebih daripada 460,000 orang Sudan sejak April tahun lalu.

Perjanjian itu datang ketika kebimbangan semakin meningkat bahawa serangan darat Israel yang bakal ke bandar paling selatan Rafah di Gaza boleh memaksa ratusan ribu orang untuk memecah masuk ke Semenanjung Sinai Mesir. , kini memasuki bulan keenam, telah memaksa lebih daripada 1 juta orang ke Rafah.

Mesir mengatakan terdapat 9 juta pendatang di negara itu, termasuk kira-kira 480,000 yang didaftarkan sebagai pelarian dan pemohon suaka dengan agensi PBB untuk pelarian. Ramai daripada pendatang itu telah menubuhkan perniagaan mereka sendiri, manakala yang lain bekerja dalam ekonomi tidak formal yang besar sebagai penjaja jalanan dan pembersih rumah.

Selama berdekad-dekad, Mesir telah menjadi tempat perlindungan bagi pendatang dari Afrika sub-Sahara yang cuba melarikan diri daripada perang atau kemiskinan. Mesir adalah destinasi dan tempat perlindungan bagi sesetengah, kerana ia negara terdekat dan paling mudah untuk mereka capai. Bagi yang lain, ia merupakan titik transit sebelum mencuba penyeberangan berbahaya Laut Mediterranean ke Eropah.

Walaupun pantai Mesir tidak menjadi pelancar utama bagi penyeludup manusia menghantar bot yang penuh sesak merentasi Mediterranean ke Eropah, Mesir menghadapi tekanan migrasi dari rantau ini, dengan ancaman tambahan bahawa perang Israel-Hamas boleh merebak merentasi sempadannya.

Perjanjian itu akan menyuntik dana yang sangat diperlukan ke dalam ekonomi Mesir, yang telah terjejas teruk oleh tahun-tahun dasar kerajaan ketat, wabak COVID-19, kesan daripada pencerobohan penuh skala Rusia ke Ukraine, dan yang paling baru, perang Israel-Hamas di Gaza.

Mesir telah mencapai persetujuan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa awal bulan ini untuk meningkatkan pinjaman bantuan kepada $8 bilion, daripada $3 bilion, selepas rundingan maraton.

Perjanjian EU mengikuti corak perjanjian baru-baru ini yang ditandatangani dengan Tunisia dan Mauritania yang menjanjikan dana balasan untuk memperkukuh sempadan mereka. Kedua-dua Tunisia dan Mauritania merupakan titik permulaan utama bagi pendatang menyeberangi Mediterranean dan sebahagian daripada Atlantik ke Sepanyol masing-masing, dan mereka juga dikritik kerana dakwaan pelanggaran terhadap pendatang.

Pakej itu mendapat kritikan daripada kumpulan hak asasi antarabangsa kerana rekod hak asasi manusia Mesir. Amnesty International mendesak pemimpin Eropah supaya tidak terlibat dengan pelanggaran hak asasi manusia yang berlaku di Mesir.

“Pemimpin EU mesti memastikan bahawa pihak berkuasa Mesir mengambil petunjuk jelas untuk hak asasi manusia,” kata Eve Geddie, ketua pejabat institusi Eropah Amnesty International. Geddie menunjuk kepada sekatan Mesir terhadap media dan kebebasan bersuara serta serbuan terhadap masyarakat sivil.

Apabila ditanya tentang moral perjanjian sedemikian awal minggu ini di Brussels, jurucakap Suruhanjaya Eropah Eric Mamer mengakui terdapat isu-isu di semua negara ini, tetapi mempertahankan perkongsian sekaligus.

“Ya, kami tahu tentang kritikan berkaitan hak asasi manusia di negara-negara itu dan jelas ini merupakan isu,” katanya kepada wartawan.

“Adakah itu bermakna kita harus memutuskan semua hubungan? Adakah itu akan membawa kepada peningkatan situasi? Atau patutkah kita cuba mencari cara untuk bekerja dengan negara-negara itu untuk memperbaiki situasi di tanah air untuk penduduk tempatan dan pendatang yang datang ke negara-negara itu?” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.