Menurut perbicaraan House, ancaman Iran terhadap AS telah “merebak” kerana proksi menggunakan taktik mensasarkan tanah air

(SeaPRwire) –   terus mengancam Amerika Syarikat, termasuk rancangan pembunuhan terhadap pemimpin dan penduduk Amerika Syarikat, menurut satu sidang Jawatankuasa Keselamatan Tanah Air Dewan Perwakilan Rabu.

“Ancaman keselamatan daripada Iran dan wakil-wakil mereka telah menular lebih jauh. Ancaman-ancaman ini termasuk rancangan pembunuhan terhadap bekas pegawai pentadbiran Trump, menyerang dan menyerang anggota perkhidmatan Amerika Syarikat di luar negara, mengganggu perdagangan dan perniagaan serta mengancam keselamatan maritim di Laut Merah, dan cuba menyelaraskan operasi pengganas luar negara di Eropah dan Amerika Selatan,” kata Pengerusi Mark Green, seorang Republikan dari Tennessee, semasa sidang tersebut.

Jawatankuasa itu mengadakan sidang bertajuk “Menilai Status Semasa Iran ‘Axis of Resistance’ dan Implikasinya terhadap Keselamatan Tanah Air dan Kepentingan Amerika Syarikat,” Rabu pagi, di mana para ahli politik berbual dengan empat pemimpin perisikan untuk menilai “skop dan kadar ancaman yang dibawa ke tanah air oleh wakil-wakil Iran.”

Sidang itu datang dengan Hamas. Pengganas Hamas melancarkan serangan ke atas negara pada 7 Oktober. Pemimpin Hamas dan Hezbollah sejak itu menyatakan bahawa Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran telah bekerja dengan Hamas sejak Ogos atas rancangan serangan udara, darat dan laut.

termasuk Robert Wells, penolong pengarah bahagian penentang keganasan FBI; James Dunlap, deputi pengarah penganalisisan di Pejabat Perisikan dan Analisis Keselamatan Tanah Air; Carrie Thompson, ketua perisikan DEA; dan Elizabeth Richard, penyelaras penentang pengganasan Setiausaha Negara dengan pangkat dan status duta besar.

Green berkata dalam sidang bahawa Iran mempunyai senarai meluas kumpulan wakil, dikenali sebagai “Iran’s Axis of Resistance,” yang mengendalikan kumpulan militia bebas yang digunakan Iran “untuk meningkatkan kuasa mereka.” Green mengenal pasti wakil pengganas sebagai Hezbollah, Hamas, Houthis, Jihad Islam Palestin, dan kumpulan militia Iraq dan Syria yang lain.

“Wakil-wakil ini dan penyokong mereka hadir di negara-negara seperti Lubnan, Iran, Yaman, Iraq dan Syria. Sebagai balasan untuk sokongan dan tindakan kumpulan-kumpulan ini, mereka menerima sokongan kewangan, bantuan bahan dan latihan yang besar daripada rejim Iran,” katanya.

Wells menekankan bahawa Hezbollah, khususnya, boleh melancarkan serangan di Amerika Syarikat.

“FBI masih bimbang Hezbollah, rakan strategik utama Iran, boleh melancarkan serangan balas terhadap bekas pegawai Amerika Syarikat, bukan sahaja di luar negara, tetapi juga di Amerika Syarikat,” kata Wells.

“Sejak penubuhannya pada 1982, Hezbollah telah terlibat dalam serangan pengganas anti-Amerika Syarikat yang banyak. Secara sejarah, mereka telah menghantar agen untuk membina infrastruktur pengganas di seluruh dunia, dan kemungkinan akan terus menjalankan pengumpulan maklumat, aktiviti kewangan dan usaha perolehan. Secara ringkas, ancaman daripada Iran dan wakil-wakilnya kekal berterusan, dan FBI terus berhubung dengan rakan kongsi kami untuk memastikan perlindungan rakyat Amerika dan kepentingan Amerika Syarikat, di rumah dan di luar negara,” tambahnya.

Dalam ucapan pembukaannya, Dunlap menekankan bahawa pelaku yang disokong Iran menggunakan pelbagai taktik untuk menargetkan Amerika Syarikat dan infrastruktur.

“Pelaku siber kerajaan Iran menggunakan pelbagai taktik, teknik dan prosedur, termasuk kejuruteraan sosial, menggunakan alat pemeriksaan dan penyusupan komputer mudah capai, memanfaatkan kelemahan perisian dan perkakasan yang diketahui secara umum untuk menjalankan siber-pengintipan kerajaan dan industri pertahanan, dan mengganggu infrastruktur kritikal,” kata Dunlap.

“Iran terus menjalankan aktiviti penindasan lintas negara dalam tanah air terhadap pengkritik anti-kerajaan. Taktik yang digunakan dahulu untuk menargetkan penentang termasuk rancangan pembunuhan, ancaman digital dan gangguan, intimidasi keluarga, perisian perisik dan penahanan haram. Iran telah menargetkan penentang Iran di Amerika Syarikat untuk menindas protes anti-kerajaan dan panggilan untuk reformasi sosial dan politik di Iran,” beliau teruskan.

Dunlap menunjuk kepada skema pembunuhan upah 2020, apabila dua warganegara Kanada dan seorang Iran didakwa merancang untuk membunuh dua penduduk negeri Maryland. Ketiganya didakwa oleh DOJ tahun ini.

“Iran akan kekal sebagai dan akan terus berusaha untuk maju rancangan terhadap individu di Amerika Syarikat. Khususnya, Iran mengekalkan niatnya untuk merancang serangan terhadap pegawai kerajaan Amerika Syarikat dan bekas pegawai dalam membalas dendam kematian Panglima Pasukan Quds IRGC Qasem Soleimani,” kata Dunlap. “Iran biasanya bergantung kepada individu dengan akses sedia ada ke Amerika Syarikat untuk pengawasan dan perancangan membunuh. Sebelum ini menggunakan semua warganegara, ahli rangkaian jenayah dan penyiasat persendirian untuk rancangan cubaan yang tidak memerlukan perjalanan antarabangsa bagi operatif.”

Wells menambah dalam ucapan pembukanya bahawa bekas pegawai Amerika Syarikat seperti penasihat keselamatan negara Trump John Bolton, telah menghadapi rancangan pembunuhan yang disokong Iran di tanah air Amerika Syarikat.

“Pada 2023, tiga ahli organisasi jenayah Eropah Timur didakwa merancang pembunuhan warganegara Amerika Syarikat yang telah ditargetkan oleh kerajaan Iran kerana bercakap terhadap pelanggaran hak asasi manusia rejim. Mangsanya ditargetkan kerana mengamalkan hak-hak yang sepatutnya dinikmati setiap warganegara Amerika,” kata Wells tentang rancangan pembunuhan lain yang dirancang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.