Menteri Pertanian EU bertemu untuk membincangkan protes meluas petani Eropah

(SeaPRwire) –   Petani pada Isnin menghalang penyeberangan sempadan antara Poland dan Jerman, melemparkan botol kepada polis di Brussels dan berkumpul di Madrid untuk menuntut tindakan terhadap harga runcit murah di pasar raya dan apa yang mereka katakan adalah persaingan tidak adil dari luar negara, termasuk Ukraine.

Menteri-menteri pertanian dari seluruh Kesatuan Eropah bertemu di Brussels pada Isnin untuk membincangkan krisis dalam sektor itu selepas beberapa minggu protes marah.

Kesatuan Eropah yang terdiri daripada 27 negara telah melemahkan sebahagian daripada dasar-dasar alam sekitarnya yang terkenal iaitu Green Deal dengan memotong pelepasan gas rumah hijau daripada jadual iklim 2040nya.

“Kami berada di sini sekali lagi di Brussels hari ini sebagai petani kerana Kesatuan Eropah tidak mendengar tuntutan kami. Tuntutan kami adalah pendapatan yang adil,” kata Morgan Ody, penyelaras umum pertubuhan pertanian La Via Campesina.

“Kami menghasilkan makanan dan kami tidak mendapat hidup. Mengapa begitu? Kerana perjanjian perdagangan bebas. Kerana pengawalseliaan. Kerana harga adalah di bawah kos pengeluaran. Jadi kami menuntut EU bergerak dalam hal ini.”

Di pinggir protes Brussels, polis air menembak petani yang melemparkan botol dan telur, manakala kira-kira 900 traktor memenuhi sebahagian ibu negara Belgium, jarak pendek dari kawasan berkawal di mana menteri bertemu.

Dalam protes di Madrid, , mengayunkan lonceng lembu dan memukul gendang, mendesak EU mengurangkan kertas kerja dan meninggalkan sebahagian perubahan kepada Dasar Pertanian Bersama (CAP)nya.

“Mustahil untuk mengikuti peraturan ini, mereka mahu kami bekerja di ladang sepanjang hari dan mengendalikan kertas kerja pada waktu malam – kami sudah bosan dengan birokrasi,” kata Roberto Rodriguez, yang menanam bijirin dan bit di wilayah tengah Avila.

Di Poland, petani menghalang lebuh raya di penyeberangan sempadan dengan Jerman.

“Ini adalah tunjuk solidariti bersama, bahawa kedua-dua petani Poland dan Jerman tidak akan membenarkan barangan ini dari Ukraine terus memasuki pasaran Eropah. Ia adalah satu tuntutan bersama,” kata Adrian Wawrzyniak, jurucakap kesatuan petani Solidarity.

Di Warsaw, Perdana Menteri Donald Tusk dan Presiden Andrzej Duda berkata masalah petani perlu diselesaikan pada peringkat Kesatuan Eropah.

“Poland adalah negara Kesatuan Eropah pertama (di sempadan dengan Ukraine), tetapi sebenarnya ia adalah masalah Kesatuan Eropah sebagai satu, pertanian Kesatuan Eropah sebagai satu, dan ia harus dipertimbangkan dalam konteks ini,” kata Tusk dalam sidang akhbar.

“Kesatuan Eropah harus berdiri teguh dan menyelesaikan isu ini pada peringkat Eropah, termasuk menyokong petani Poland.”

Petani marah terhadap penghantaran dari Ukraine selepas keputusan EU pada 2022 untuk mengecualikan bea masuk barangannya dalam menghadapi peperangan dengan Rusia.

Menteri-menteri pertanian EU dijadual membincangkan satu set cadangan baru untuk mengurangkan tekanan ke atas petani, termasuk pengurangan pemeriksaan ladang dan kemungkinan untuk mengecualikan ladang kecil daripada beberapa piawaian alam sekitar.

Menteri Pertanian Jerman Cem Ozdemir berkata EU perlu memastikan petani dapat menghasilkan wang yang baik jika mereka memilih kepelbagaian biologi dan langkah hijau dan bercakap mengenai dasar pertanian EU sedia ada sebagai “monster birokrasi”.

“Purata petani menghabiskan suku daripada masa mereka di meja,” katanya.

Berikutan beberapa minggu protes petani marah, EU telah membatalkan matlamat untuk mengurangkan pelepasan pertanian daripada jadual iklim 2040nya.

EU juga dan menangguhkan sasaran bagi petani untuk meninggalkan sebahagian tanah kosong untuk meningkatkan kepelbagaian biologi.

Aduan tempatan berbeza-beza, dan bukan semua petani menuntut supaya berakhirnya peraturan hijau. Ody dari La Via Campesina menyeru EU untuk menetapkan harga sokongan minimum.

“Kami tidak menentang dasar iklim. Tetapi kami tahu bahawa untuk melakukan peralihan, kami memerlukan harga yang lebih tinggi untuk produk kerana ia lebih mahal untuk menghasilkan dengan cara ekologi,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.