Menteri pertahanan Ukraine Oleksii Reznikov akan digantikan oleh Rustem Umerov: Zelenskyy

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengumumkan pada hari Ahad bahawa menteri pertahanan Oleksii Reznikov akan digantikan oleh pegawai lain minggu ini.

Pengganti Reznikov ialah Rustem Umerov, seorang ahli politik keturunan Tatar Krimea. Presiden Ukraine mengumumkan berita itu di Telegram, dengan menyatakan bahawa perubahan kepimpinan baru itu diperlukan selepas melalui “lebih daripada 550 hari perang skala penuh.”

Zelenskyy menyebut kementerian pertahanan Ukraine memerlukan “pendekatan baru” semasa ucapan malamnya pada hari Ahad. Dia juga merujuk kepada “format interaksi yang berbeza baik dengan tentera mahupun dengan masyarakat.”

“Verkhovna Rada Ukraine biasa dengan orang ini, dan Umerov tidak memerlukan pengenalan tambahan. Saya mengharapkan sokongan untuk calon ini daripada parlimen,” kata Zelenskyy.

RUSSIA ABAIKAN SIASATAN KE ATAS KEMALANGAN PRIGOZHIN DI BAWAH PERATURAN ANTARABANGSA: LAPORAN

Umerov telah menjadi ketua Dana Harta Negara Ukraine sejak September 2022. Dia adalah ahli Holos, parti pembangkang di Ukraine. Semasa perang, Umerov adalah tokoh utama dalam pemindahan orang awam Ukraine dari wilayah yang diduduki Rusia dan pertukaran tawanan perang.

Kekeluargaan Reznikov berlaku selepas Kementerian Pertahanan dipersoalkan mengenai pembelian jaket tentera pada Ogos. Wartawan Ukraine mendakwa bahawa jaket tentera itu dibeli pada AS$86 setiap unit, dan bukannya harga biasa AS$29.

ZELENSKYY MENYATAKAN UKRAINE MEMBANGUNKAN SENJATA JARAK 400 BATU UNTUK SERANG LAPANGAN TERBANG RUSIA

Wartawan juga mendakwa bahawa jaket musim panas telah dipesan dan bukannya jaket musim sejuk. Reznikov menafikan dakwaan itu.

Pada bulan Jun, Reznikov bertemu dengan Digital untuk membincangkan perang, dengan menyebut bahawa beliau tidak akan bercakap dengan pegawai Rusia sehingga sempadan asal negaranya dipulihkan.

“Kami akan bersedia untuk membincangkan koegzistensi pascaperang (dengan Rusia) apabila mereka keluar dari tanah kami,” katanya.

The Associated Press dan Digital’s Greg Palkot menyumbang kepada laporan ini.