Menteri pertahanan Indonesia yang kontroversial memenangi pemilu presiden

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Indonesia yang kontroversi, Prabowo Subianto diisytiharkan sebagai pemenang pilihan raya presiden di salah satu demokrasi terbesar di dunia Rabu ke atas dua bekas gabenor yang bersumpah untuk mencabar keputusan itu di mahkamah atas dakwaan ketidakteraturan.

Subianto, yang dituduh penganiayaan di bawah diktator silam dan memilih anak presiden keluar popular sebagai rakan sepasukannya, memenangi 58.6% undian. Bekas Gabenor Jakarta Anies Baswedan menerima 24.9% dan bekas Gabenor Jawa Tengah Ganjar Pranowo mendapat 16.5%, kata Suruhanjaya Pilihan Raya Umum. Ia memaparkan borang pengundian stesen pengundian di laman webnya, membolehkan pengesahan bebas.

Subianto berkata beliau akan menghormati mereka yang membuat pilihan berbeza dalam undian.

“Pilihan raya sudah selesai,” katanya dalam sidang akhbar. “Kami menyeru semua rakyat Indonesia untuk memandang ke hadapan bersama. Kita mesti bersatu dan berganding tangan kerana cabaran negara kita sangat besar.”

Hampir 5,000 pegawai polis bersedia di Jakarta, ibu negara, menjangkakan protes daripada penyokong calon yang kalah. Ibu pejabat suruhanjaya pilihan raya dikelilingi kawat berduri.

Kira-kira 300 penunjuk perasaan memegang banner dan tanda-tanda mengkritik Presiden Joko Widodo keluar kerana menyokong Subianto dan mendakwa penipuan meluas. Mereka membakar sampah berhampiran kompleks suruhanjaya pilihan raya, bersama-sama dengan gambar presiden.

Di Indonesia, cabaran pilihan raya boleh didaftarkan dengan Mahkamah Perlembagaan dalam tempoh tiga hari selepas pengumuman keputusan rasmi. Baswedan dan Pranowo enggan mengaku kalah dan berkata mereka merancang untuk mengemukakan cabaran.

“Kami tidak mahu membiarkan pelbagai penyimpangan daripada demokrasi lalu tanpa rekod sejarah dan menetapkan precedent buruk untuk penganjur pilihan raya masa hadapan,” kata Baswedan selepas keputusan akhir diumumkan.

Mereka mendakwa penipuan, merujuk kepada calon naib presiden anak Widodo. Widodo tidak boleh bertanding lagi, dan calon anaknya ini telah dilihat sebagai tanda sokongan tersembunyi kepada Subianto.

Anak lelaki Widodo, Gibran Rakabuming Raka, berusia 37 tahun tetapi menjadi rakan sepasukan Subianto selepas Mahkamah Perlembagaan membuat pengecualian kepada keperluan umur minimum 40 untuk calon. Ketua hakim mahkamah, yang merupakan adik ipar Widodo, kemudian dikeluarkan oleh panel etika kerana gagal menarik diri dan membuat perubahan terakhir kepada keperluan calon pilihan raya.

Presiden baru akan dilantik pada 20 Oktober dan akan perlu melantik Kabinet dalam tempoh dua minggu.

Subianto telah mendakwa kemenangan pada hari pilihan raya bulan lalu selepas pengiraan tidak rasmi menunjukkan beliau memenangi hampir 60% undian.

Kadar pengundian adalah kira-kira 80%, kata suruhanjaya pilihan raya.

Subianto menang di 36 daripada 38 wilayah dan menerima 96.2 juta undian berbanding 40.9 juta untuk Baswedan, yang menang di dua wilayah. Baswedan, bekas ketua sebuah , memenangi majoriti besar di wilayah barat daya yang konservatif Aceh.

Pranowo, calon Parti Demokrasi Indonesia – Perjuangan yang memerintah, menerima 27 juta undian dan tidak menang mana-mana wilayah.

Todung Mulya Lubis, peguam terkemuka yang mewakili Pranowo, menegaskan ketidakteraturan pilihan raya berlaku sebelum, semasa dan selepas pengundian.

Widodo menolak dakwaan penipuan, dengan berkata proses pilihan raya diperhatikan oleh banyak orang termasuk wakil calon, agensi penyelia pilihan raya dan anggota keselamatan.

“Pengawasan bertingkat seperti ini akan menghapuskan kemungkinan penipuan,” kata Widodo kepada wartawan bulan lalu. “Jangan teriak penipuan. Kita mempunyai mekanisme untuk menyelesaikan penipuan. Jika anda mempunyai bukti, bawa kepada Agensi Penyelia Pilihan Raya. Jika anda mempunyai bukti, cabar di Mahkamah Perlembagaan.”

Pasukan kempen Baswedan dan Pranowo berkata mereka akan menyediakan bukti untuk dakwaan mereka.

Tetapi Lubis berkata pasukannya mengalami kesukaran mendapatkan saksi memberi keterangan di mahkamah kerana dakwaan intimidasi oleh pihak berkuasa. Beliau mengakui cabaran keputusan pilihan raya dengan jurang kemenangan rasmi yang begitu luas akan sukar.

Panel etika yang mengeluarkan Anwar Usman sebagai ketua hakim mahkamah membenarkannya kekal di mahkamah dalam syarat tertentu, termasuk melarang beliau terlibat apabila mahkamah menyelesaikan pertikaian pilihan raya tahun ini.

Ini bermakna sebarang kes yang dibawa ke mahkamah akan diputuskan oleh lapan hakim dan bukan sembilan anggota.

Kempen Subianto menekankan kemajuan pentadbiran Widodo dalam dan berjanji untuk meneruskan agenda pemodenan yang telah membawa pertumbuhan pesat dan mengangkat Indonesia ke peringkat negara berpendapatan sederhana.

Tetapi Subianto telah mengemukakan sedikit rancangan konkrit lain untuk presiden, meninggalkan pemerhati tidak pasti tentang apa kemenangannya akan bermakna untuk pertumbuhan negara dan demokrasinya yang masih berkembang.

Subianto tewas dalam dua pilihan raya presiden sebelum ini kepada Widodo, dan Mahkamah Perlembagaan menolak usahanya untuk membatalkan keputusan itu kerana dakwaan penipuan yang tidak berasas.

Kali ini, Subianto merangkul pemimpin popular itu dan mengubah dirinya sebagai warisnya. Pilihan anak Widodo sebagai rakan sepasukannya menimbulkan kebimbangan tentang pemerintahan wangsa yang muncul dalam demokrasi Indonesia selama 25 tahun.

Subianto berasal dari salah satu keluarga terkaya di negara. Bapanya merupakan seorang politikus berpengaruh yang menjadi menteri kerajaan di bawah kedua-dua diktator Suharto dan presiden pertama Indonesia, Sukarno.

Masih ada persoalan yang belum terjawab tentang hubungan Subianto yang dikaitkan dengan penyiksaan, kehilangan dan pelanggaran hak asasi manusia lain pada tahun-tahun akhir diktator Suharto yang kejam, di mana beliau berkhidmat sebagai leftenan jeneral pasukan khas.

Subianto dipecat oleh tentera atas tuduhan memainkan peranan dalam penculikan dan penyiksaan aktivis serta pelanggaran lain, tetapi beliau tidak pernah diadili dan menafikan sekeras-kerasnya sebarang keterlibatan, walaupun beberapa orangnya didakwa dan disabitkan.

Belum jelas bagaimana Subianto akan bertindak balas terhadap bantahan politik, protes jalanan dan laporan kritis media. Ramai aktivis melihat hubungannya dengan rejim Suharto sebagai ancaman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.