Menteri Norway dituduh menindas plagiarisme meletak jawatan selepas tesisnya diperiksa semula

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai Norway yang ditugaskan untuk mengawasi bagaimana untuk, telah meletak jawatan kerana laporan bahawa dia menyalin tesis sarjananya dari sepuluh tahun lalu.

Sandra Borch, menteri penyelidikan dan pendidikan tinggi Norway, meletak jawatan minggu lepas selepas seorang pelajar perniagaan di Oslo mendapati bahawa bahagian-bahagian tesis sarjananya telah disalin tanpa pengakuan daripada penulis yang berbeza, lapor Ageni Berita Associated Press.

Borch mengakui menjiplak bahagian-bahagian tesisnya.

“Apabila saya menulis tesis sarjanasaya kira-kira 10 tahun lalu saya membuat kesilapan besar,” katanya kepada agensi berita Norway NTB. “Saya mengambil teks daripada tugasan lain tanpa menyatakan sumbernya.”

Pelajar yang mendedahkan Borch, Kristoffer Rytterager berusia 27 tahun, menjadi marah tentang pendekatan bersemangat menteri itu untuk menghukum pelanggaran akademik.

Beberapa pelajar dibebaskan di mahkamah rendah atas tuduhan menjiplak kerja sendiri, di mana mereka mengangkat bahagian-bahagian kerja terdahulu mereka. Borch kemudian membawa mereka ke mahkamah tertinggi Norway.

“Pelajar-pelajar telah dibuang kerja untuk menjiplak kerja sendiri. Saya menjadi marah, dan saya fikir ia adalah idea yang baik untuk memeriksa kerja menteri itu sendiri,” kata Rytterager kepada Associated Press pada hari Rabu.

Perdana Menteri Norway Jonas Gahr Store berkata tindakan Borch tidak sesuai dengan kepercayaan yang perlu untuk menjadi menteri penyelidikan dan pendidikan tinggi.

Menteri Kesihatan dan Perkhidmatan Penjagaan Ingvild Kjerkol juga dituduh menjiplak. Beliau memberitahu media bahawa “ia tidak sepatutnya berlaku” dan ia adalah kesilapan jujur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.