Menteri Minyak Iran mengesahkan serangan siber bertanggungjawab untuk gangguan stesen petrol

(SeaPRwire) –   Menteri Minyak Iran mengesahkan serangan siber bertanggungjawab untuk gangguan stesen minyak seluruh negara.

Reuters melaporkan bahawa kumpulan penggera, Gonjeshke Darande, atau “Burung Pemangsa”, mendakwa melakukan serangan itu, seperti dilaporkan oleh stesen TV negara Iran dan media tempatan Israel.

Menteri Minyak Iran Javad Owji memberitahu stesen TV negara Iran awal pagi bahawa gangguan itu mempengaruhi kira-kira 70% stesen petrol di Iran, menambah bahawa punca mungkin campur tangan luar.

Menteri minyak kemudian menyatakan 1,650 stesen daripada 3,800 stesen yang disupervisi kementeriannya beroperasi.

Gonjeshke Darande mendakwa dalam kenyataan di Telegram bahawa ia , yang juga dilaporkan oleh berita stesen TV negara Iran dan media tempatan di Israel.

“Kami, Gonjeshke Darande, melakukan serangan siber lagi hari ini, mengambil alih majoriti pam petrol di seluruh Iran,” kenyataan itu membaca. “Serangan siber ini datang sebagai tindak balas kepada agresif Republik Islam dan proksi-proksinya di rantau ini.

“Sebulan yang lalu, kami memberi amaran bahawa kami kembali dan bahawa kami akan mengenakan kos untuk provokasi anda,” kenyataan itu terus. “Ini hanyalah rasa apa yang kami simpan.”

Jurucakap kerajaan Israel Tal Heinrich berkata semasa brifing media pada Isnin bahawa tiada apa-apa untuk dikatakan tentang dakwaan Iran, apabila ditanya tentang serangan siber.

Agensi pertahanan awam Iran mendakwa siasatan masih terbuka, dan sedang mempertimbangkan semua kemungkinan punca gangguan.

Ini bukan kali pertama Gonjeshke Darande mendakwa telah melakukan serangan siber terhadap Iran, kerana kumpulan itu juga mendakwa mengganggu rangkaian kereta api dan kilang keluli.

Hanya tahun lepas, Gonjeshke Darande berkongsi video letupan di dalam kilang keluli dan mengatakan ia disebabkan oleh salah satu serangan kumpulan itu.

Wakil kumpulan itu memberitahu Reuters lima hari selepas serangan 7 Oktober oleh pengganas berpanduan Hamas bahawa mereka menargetkan Iran kerana menyokong Hamas. Wakil itu juga berkata kumpulan penggera sedang merancang serangan masa depan sambil “mengekalkan beberapa ‘butang’ dalam simpanan.”

“…dalam peristiwa kami mengesan sebarang tindakan menyerang dalam apa jua bidang oleh mana-mana proksi terhadap negara kami kami akan menyerang dan menyebabkan kerosakan kekal dan tidak terbayangkan kepada mana-mana sasaran yang kami anggap sesuai melalui Udara, Laut, Darat dan Siber,” kumpulan itu memberitahu Reuters ketika itu. “Bila kami akan memulakan, pintu neraka akan terbuka.”

Pada 2021, serangan siber lain mengganggu jualan bahan api di Iran, dan pemimpin negara mendakwa Amerika Syarikat dan Israel kemungkinan di sebalik serangan.

Serangan Isnin mengenai Tehran dengan keras kerana banyak stesen petrol terpaksa beroperasi secara manual, menurut media Iran.

Jurucakap persatuan stesen petrol Iran, Reza Navar, memberitahu agensi berita Fars tidak ada kekurangan bekalan bahan api, walaupun pemandu dinasihatkan untuk tidak pergi ke stesen petrol.

“Masalah perisian dengan sistem bahan api telah disahkan di beberapa stesen di seluruh negara dan pakar sedang membaiki isu itu,” kata Navar.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.