Menteri Luar Negeri Korea Utara mempertahankan jualan senjata kepada Rusia terhadap ‘kritikan tanpa asas’

Menteri Luar Negeri Utara Korea tertinggi negara penutup itu mempertahankan negaranya daripada kritikan antarabangsa atas jualan senjata secara rahsia kepada Rusia berikutan beberapa minggu perjumpaan bilateral.

Satu kenyataan yang dikeluarkan pada Khamis oleh kerajaan Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan mendakwa bahawa “penghantaran senjata sedemikian, beberapa daripadanya kini disahkan telah diselesaikan, akan meningkatkan kesan kemanusiaan ke atas peperangan agresi Rusia.”

Menteri Choe Son Hui membincangkan isu itu pada Sabtu dalam saluran berita negara Korea Pusat Agensi Berita, di mana beliau berkata, “Jika [Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan] tidak berniat jahat terhadap DPRK dan Rusia, tidak akan ada sebab untuk menggerakkan setiap saraf dan berasa tidak selesa tentang pembangunan hubungan setara dan normal antara kedua-dua negara.”

DPRK merupakan singkatan bagi “Republik Rakyat Demokratik Korea”, nama rasmi Korea Utara.

Masyarakat antarabangsa telah memberi amaran yang tajam kepada Korea Utara terhadap penyediaan senjata kepada tentera Rusia dalam pencerobohan Ukraine.

Choe mendakwa bahawa musuh Korea Utara “mempunyai kepentingan geopolitik yang penting dalam mengharamkan hubungan DPRK-Rusia, memandangkan situasi politik antarabangsa semasa dan krisis yang dihadapi Amerika Syarikat, Jepun dan [Korea Selatan] di dalam dan luar negara.”

“Hubungan bilateral sedang membangun berdasarkan prinsip-prinsip undang-undang antarabangsa yang diiktiraf seperti kedaulatan negara, hormat-menghormati, tidak campur tangan, kesamarataan dan faedah bersama di bawah perjanjian persahabatan, jiran yang baik dan kerjasama antara DPRK-Rusia, satu perlembagaan undang-undang antarabangsa yang sah,” kata Choe pada Sabtu. “Ini merupakan ciri asas hubungan DPRK-Rusia.”

Rusia bukan satu-satunya negara yang ditakuti secara antarabangsa yang didakwa Korea Utara menyediakan senjata perang.

Israel dan sekutunya menuduh Korea Utara membuat teknologi ketenteraan yang digunakan oleh militan Hamas dalam konflik ganas mereka terhadap Israel minggu ini – satu dakwaan yang dinafikan oleh pegawai Korea Utara.

Satu senjata di tengah-tengah kontroversi, yang digunakan oleh Hamas, ialah pelancar roket berpandu F-7, senjata bahu yang biasanya digunakan terhadap kenderaan berperisai.

Satu video pengganas Hamas menggunakan pelancar roket F-7 telah disahkan melalui analisis oleh dua pakar senjata Korea Utara dan maklumat ketenteraan Korea Selatan. Associated Press juga menjalankan analisis terhadap senjata yang ditangkap di medan pertempuran.

Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.