Menteri Luar Negeri Iran akan melawat Pakistan untuk perbincangan mengenai serangan peluru berpandu balas yang ditukar

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Iran akan minggu depan, kedua negara berkata Isnin, menyusul serangan tanpa sebelumnya di kedua-dua belah sempadan minggu lepas yang kelihatan menyasarkan kumpulan pemisah Baluch dengan matlamat berasingan yang serupa.

Negara-negara menuduh satu sama lain menyediakan tempat perlindungan kepada kumpulan-kumpulan di wilayah masing-masing.

Pemerintah tentera dan politik Pakistan Jumaat lepas bergerak untuk mengurangkan ketegangan dengan Iran. Agensi berita rasmi Iran IRNA mengatakan bahawa Menteri Luar Negeri Hossein Amirabdollahian bercakap dengan rakan sejawatannya Jalil Abbas Jilani untuk melegakan ketegangan.

Pakistan berkata dalam kenyataan bahawa Amirabdollahian akan melawat negara itu pada Januari 29. Kenyataan itu juga berkata bahawa dua menteri luar negara bersetuju bahawa duta besar dari kedua-dua negara boleh kembali ke jawatan mereka menjelang Januari 26.

Pakistan menarik balik duta besarnya ketika krisis pendek dan menghentikan daripada kembali ke jawatannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.