Menteri Keadilan Belgium meletak jawatan selepas mengetahui penembak Tunisia boleh diekstradisi tahun lepas

Menteri Keadilan Belgium meletak jawatan selepas mengetahui penembak Tunisia boleh diekstradisi tahun lepas

Menteri Keadilan Belgium, Vincent Van Quickenborne berkata bahawa beliau dan perkhidmatannya telah mencari butiran untuk memahami bagaimana Abdesalem Lassoued telah hilang daripada peta dua tahun lalu selepas ditolak permohonan pemberian suaka dan diperintah oleh pihak berkuasa Belgium untuk dideportasi ke Tunisia.

Pada Isnin malam, Lassoued menembak mati dua orang lelaki Sweden dan mencederakan seorang lagi dengan senjata api separa automatik. Serangan itu memaksa penguncian lebih daripada 35,000 orang di stadium bola sepak di mana mereka telah berkumpul untuk menonton Belgium bermain Sweden.

Dalam satu video yang dimuat naik di talian, beliau mendakwa diilhamkan oleh kumpulan Negara Islam.

“Pagi ini pada pukul sembilan, saya menyedari unsur-unsur berikut: Pada 15 Ogos 2022, terdapat permintaan ekstradisi oleh Tunisia untuk lelaki ini,” kata Van Quickenborne kepada wartawan pada petang Jumaat.

“Permintaan ini telah dihantar pada 1 September, seperti yang sepatutnya, oleh pakar keadilan di pejabat pendakwa raya Brussels. Hakim yang bertanggungjawab tidak mengikuti permintaan ekstradisi ini dan fail tidak ditindaklanjuti,” katanya.

“Ini adalah kesilapan individu. Kesilapan monumental. Kesilapan yang tidak dapat diterima. Kesilapan dengan akibat dramatik,” kata Van Quickenborne mengumumkan bahawa beliau telah mengemukakan perletakan jawatan kepada Perdana Menteri Alexander De Croo.

“Walaupun ini berkaitan dengan kerja seorang individu dan hakim bebas, saya mesti, walaupun demikian, menanggung semua tanggungjawab politik untuk kesilapan tidak dapat diterima ini,” kata menteri itu.

Dalam satu pos di X, bekas Twitter, De Croo berkata beliau mengambil nota perletakan jawatan Van Quickenborne dan menawarkan “penghormatan untuk keberanian” beliau. Perdana Menteri mengadakan mesyuarat pegawai kanan dan pegawai keselamatan tertinggi pada hari Sabtu untuk mendedahkan lebih banyak mengenai kegagalan ini.

Kesilapan ini adalah satu lagi dakwaan terhadap sistem keadilan Belgium, walaupun kali ini mempunyai akibat maut. Van Quickenborne telah berada di bawah perlindungan polis kerana ancaman terhadap nyawa beliau. Hakim dan pegawai polis kanan sering membantah kekurangan staf dan beban kerja yang berat.

Lassoued telah memohon suaka di Belgium pada November 2019. Beliau diketahui oleh polis dan disyaki terlibat dalam penyeludupan manusia, tinggal secara haram di Belgium dan merupakan ancaman kepada keselamatan negara.

Maklumat yang diberikan kepada pihak berkuasa Belgium oleh kerajaan asing yang tidak dikenali mencadangkan bahawa lelaki itu telah diradikalisasikan dan bercadang untuk pergi ke luar negara untuk berperang dalam peperangan suci. Tetapi pihak berkuasa Belgium tidak dapat mengesahkan ini, jadi beliau tidak pernah disenaraikan sebagai berbahaya.

Permohonan suakanya ditolak pada Oktober 2020, dan diperintah untuk diekstradisi pada 2021, tetapi pihak berkuasa tidak dapat melakukannya kerana mereka tidak dapat menemui alamat untuknya. Selepas serangan Isnin malam, tempat di mana beliau tinggal ditemui dalam beberapa jam.

Serangan itu berlaku ketika ketegangan global meningkat mengenai peperangan antara Israel dan Hamas. Peguam anti-keganasan Perancis berkata pada Selasa bahawa seorang yang disyaki ekstrimisme Islam mengisytiharkan taat setia kepada kumpulan Negara Islam sebelum membunuh seorang guru di sebuah sekolah Perancis dengan menikamnya minggu lepas.

Walau bagaimanapun, pendakwa Belgium berkata tiada apa yang menunjukkan bahawa serangan Isnin berkaitan dengan apa yang berlaku di Israel dan Gaza.