Menteri Industri Jepun mengkritik loji nuklear Fukushima kerana kebocoran air radioaktif

(SeaPRwire) –   Menteri Industri Jepun mengkritik loji kuasa nuklear Fukushima kerana kebocoran air radioaktif

mengadakan mesyuarat dengan presiden syarikat yang mengendalikan loji kuasa nuklear Fukushima di pejabatnya pada hari Rabu dan menegur beliau kerana kebocoran air radioaktif di loji itu awal bulan ini.

Kesilapan berkaitan dengan jumlah besar air radioaktif di loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang musnah akibat gempa bumi dan tsunami sangat sensitif ketika kerajaan cuba mendapatkan sokongan untuk membuang air sisa yang dirawat ke laut – proses yang akan mengambil dekad dan mengundang kebimbangan orang di dalam dan luar Jepun.

Menteri Industri Ken Saito meminta kesedaran keselamatan dan langkah pencegahan dipertingkatkan dan mendesak Presiden Syarikat Tomoaki Kobayakawa mengambil isu ini dengan serius sebagai isu pengurusan.

Tindakan itu diikuti siri kesilapan disebabkan kesilapan manusia di loji itu, di mana tiga reaktor nuklear melebur akibat gempa bumi dan tsunami besar 2011.

Baru-baru ini, 1.5 tan metrik air sangat radioaktif terlepas awal Februari semasa pemeriksaan injap di mesin rawatan SARRY yang direka untuk mengeluarkan sesium dan strontium dari air tercemar, menurut pengendali loji, Tokyo Electric Power Company Holdings, atau TEPCO. Pengeluaran air telah diturunkan daripada anggaran awal 5.5 tan.

Tiada mangsa cedera dan tumpahan tidak terlepas kawasan loji.

Saito menyeru TEPCO meneliti sepenuhnya kesilapan untuk mencari sama ada ia mungkin mempunyai punca yang sama, seraya mempertimbangkan penggunaan teknologi digital sebagai cara mencegah kesilapan manusia.

“Kesilapan akan memicu ketidaksenangan di kalangan masyarakat tempatan serta banyak orang di dalam dan luar Jepun mengenai keselamatan proses pembersihan berterusan yang dilaksanakan oleh TEPCO,” kata menteri itu.

Dalam insiden Februari, pekerja meninggalkan beberapa injap udara terbuka semasa mengalirkan air disaring – proses bertujuan mengurangkan tahap radiasi sebelum kerja penyelenggaraan. Injap sepatutnya ditutup, tetapi pekerja memulakan pengaliran tanpa memeriksa.

Air terlepas itu 10 kali lebih radioaktif daripada had yang boleh dikeluarkan secara sah, menurut TEPCO.

Dalam kebocoran tidak sengaja pada Oktober, empat pekerja disembur cecair sisa radioaktif semasa membersihkan kemudahan rawatan, walaupun tidak menunjukkan gejala keracunan.

Kobayakawa memohon maaf kepada menteri atas kesilapan itu, yang beliau kata “sepatutnya tidak berlaku dari perspektif keselamatan, dan sebagai presiden saya menganggapnya sangat serius.” Selepas mesyuarat dengan menteri, Kobayakawa memberitahu wartawan beliau merancang mengkaji cara untuk mencegah kesilapan manusia secara berkesan sambil meminta nasihat pakar luar.

Mesin rawatan yang terlibat dalam kesilapan adalah sebahagian daripada projek kontroversi TEPCO untuk membuang air sisa. Projek itu ditentang kuat oleh kumpulan nelayan dan negara jiran, yang melarang semua import makanan laut Jepun.

Kerajaan Jepun berjuang untuk menenangkan kebimbangan di dalam dan luar negara, seraya berharap bantuan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa dan kajian mengesahkan pembuangan mematuhi piawaian keselamatan antarabangsa akan membantu memenangi keyakinan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.