Menteri Hungary mencetuskan kontroversi dengan memuji pemimpin Perang Dunia II bersekutu dengan Nazi Miklos Horthy

Seorang pegawai kanan kerajaan di Hungary menerima kritikan pedas pada hari Rabu kerana memuji pemimpin negara era Perang Dunia II yang bersekutu dengan Nazi Jerman, yang dipercayai telah melaksanakan undang-undang anti-Yahudi pertama di Eropah pada abad ke-20, sebagai ketua negara yang luar biasa dan seorang wira.

Menteri Pembinaan dan Pengangkutan Janos Lazar membuat komen tersebut pada hari Ahad semasa majlis yang diadakan pada ulang tahun ke-30 pengebumian semula Miklos Horthy, pemangku raja Hungary semasa kebanyakan Perang Dunia II.

Seorang yang mengaku antisemit, Horthy membentuk perikatan dengan Adolf Hitler dan melaksanakan undang-undang yang menyebabkan pengusiran dan kematian beribu-ribu orang Yahudi Hungary.

Video peringatan yang diadakan di Kenderes, kampung halaman Horthy, menampilkan Lazar, ahli Kabinet dalam kerajaan nasionalis Perdana Menteri Viktor Orbán, memuji pemimpin zaman perang itu dengan pujian sewaktu bercakap dalam majlis di kampung halaman Horthy di Kenderes.

“Ini adalah keyakinan saya bahawa penghormatan dan penghargaan wajar diberikan kepada Miklos Horthy,” kata Lazar dalam video itu, yang dia siarkan pada hari Selasa di halaman Facebook-nya. “Ia wajar diberikan kepada Gabenor Miklos Horthy kerana dalam Miklos Horthy kita boleh menghormati seorang negarawan luar biasa yang merupakan tentera pahlawan sejati dan patriot Hungary yang sejati,” kata Lazar.

Kedutaan Israel memberi respons kepada komen Lazar pada hari Rabu, menulis di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter: “Memuliakan seseorang yang perbuatannya membawa malapetaka kepada rakyat Hungary dan terutamanya rakan senegara Yahudi seramai kira-kira 600,000 lelaki, wanita dan kanak-kanak yang tidak bersalah dibunuh, tidak mempunyai tempat dalam Hungary moden.”

Duta Besar AS untuk Hungary, David Pressman, juga menulis di X bahawa penyertaan Lazar dalam acara menghormati Horthy membimbangkan kerajaan AS.

“Miklos Horthy terlibat dalam pembunuhan penduduk Yahudi Hungary semasa Holokus. Kerajaan Amerika Syarikat bimbang dengan penyertaan pegawai kanan kerajaan Orbán dalam usaha untuk membaik pulih dan mempromosikan warisannya yang kejam,” tulis Pressman.

Ketua Rabbi synagogue terbesar Hungary, Robert Frolich, menyiarkan di halaman Facebooknya sendiri tentang sikap antisemitisme Horthy yang diakui dan janjinya kepada Hitler untuk “menghapuskan orang Yahudi secara berperingkat” di Hungary semasa Perang Dunia II.

Horthy, yang memerintah Hungary dari 1920 hingga 1944, kekal menjadi tokoh kontroversi dalam wacana sejarah dan politik Hungary. Usaha pengagum-pengagumnya untuk membaik pulih reputasinya sebagai sekutu Nazi telah mencetuskan kontroversi pada masa lalu.

Sebuah patung gangsa Horthy telah diumumkan di luar sebuah gereja di pusat Budapest pada tahun 2013, mencetuskan bantahan dan kecaman dari Washington. Patung gangsa Horthy lain yang dipasang tahun lalu di pejabat parlimen parti sayap kanan jauh turut dikecam oleh Kedutaan Israel di ibu negara Hungary.