Menteri Dalam Negeri UK kata multikulturalisme telah ‘gagal’ ketika Eropah menghadapi krisis migran

Menteri Dalam Negeri UK Suella Braverman berkata minggu ini multikulturalisme telah “gagal” ketika beliau menghadapi krisis migran Eropah secara langsung dan menyeru perubahan kepada apa yang beliau gambarkan sebagai peraturan suaka dan pelarian yang usang.

Braverman, menteri imigresen tertinggi UK, bercakap di Washington di American Enterprise Institute, di mana beliau mencabar multikulturalisme sebagai “dogma yang salah” yang gagal mengintegrasikan warga asing dalam negara baru mereka.

Beliau berkata imigresen yang tidak terkawal, integrasi yang “tidak memadai” dan multikulturalisme telah menjadi “gabungan toksik” untuk Eropah.

“Multikulturalisme tidak menuntut pendatang untuk berintegrasi,” kata Braverman.

“Ia telah gagal kerana ia membenarkan orang datang ke masyarakat kita dan hidup secara selari di dalamnya,” katanya. “Mereka boleh berada dalam masyarakat, tetapi bukan sebahagian daripada masyarakat dan, dalam kes-kes melampau, mereka boleh mengejar kehidupan yang bertujuan untuk menggugat kestabilan dan mengancam keselamatan masyarakat kita.”

Beliau berkata akibatnya boleh dilihat di seluruh Eropah dan di UK.

Eropah telah bergelut selama bertahun-tahun dengan gelombang migrasi yang bermula pada tahun 2015, surut semasa era COVID-19, tetapi sekali lagi meningkat sepanjang tahun lepas.

Walaupun UK tidak lagi sebahagian daripada Kesatuan Eropah, ia telah bergelut untuk menangani peningkatan migran yang tiba dalam bot-bot kecil menyeberangi Selat Inggeris dari Perancis. Ia telah meluluskan undang-undang untuk menahan dan mengusir pendatang haram yang tiba dalam bot-bot kecil dan sedang berjuang untuk dapat mengusir pendatang haram ke Rwanda, satu langkah yang menghadapi cabaran mahkamah.

Braverman juga mempersoalkan sama ada Konvensyen Pelarian PBB 1951 sesuai untuk zaman moden, dengan berhujah bahawa migran tidak sepatutnya diberi suaka berdasarkan orientasi seksual atau jantina kecuali terdapat “risiko sebenar kematian, penyeksaan, penindasan atau keganasan.”

“Apabila individu dianiaya, adalah wajar bagi kita menawarkan perlindungan,” kata Braverman. “Tetapi kita tidak akan dapat mengekalkan sistem suaka jika, pada hakikatnya, hanya kerana menjadi gay, atau wanita atau takut akan diskriminasi di negara asal anda sudah memadai untuk layak mendapat perlindungan.

“Kita hidup dalam dunia baru yang terikat dengan model undang-undang yang usang,” tambahnya, menyebut lonjakan migrasi sebagai “cabaran eksistensial” kepada Barat.

Ia mewakili desakan terbaru di Barat untuk kawalan dan had yang lebih besar ke atas lonjakan migran, apabila sejumlah besar migran dibenarkan masuk untuk cuba menuntut suaka, walaupun mereka telah melalui beberapa negara yang selamat.

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni telah menyeru blokade laut di Laut Mediterranean untuk menghentikan migran memasuki Eropah melalui Itali.

Sementara itu, di AS, pegawai sekali lagi dibanjiri oleh lonjakan migran baru. Fox News melaporkan pada hari Sabtu terdapat lebih daripada 260,000 pertemuan migran pada bulan September, rekod bulanan baru.