Mengenang Mangsa Amerika Syarikat yang Terbunuh dan Hilang dalam Perang Israel-Hamas

Puluhan warga Amerika telah terbunuh dalam peperangan antara Israel dan Hamas dan yang lain masih hilang di tengah keganasan yang berterusan, menurut Jabatan Luar Negeri AS.

Sabtu menandakan satu minggu sejak kumpulan pengganas Hamas melancarkan serangan kejam terhadap negara Yahudi pada 7 Oktober, memulakan peperangan yang telah mengorbankan lebih daripada 4,000 nyawa, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 tentera dan orang awam Israel.

Menurut jurucakap Jabatan Luar Negeri, sekurang-kurangnya 30 warga Amerika diketahui telah terbunuh di Israel dan lagi 13 masih hilang pada pagi Isnin. Orang Amerika yang hilang ini tergolong dalam sekurang-kurangnya 199 orang lain, termasuk lelaki, wanita, kanak-kanak dan warga tua, yang ditawan oleh Hamas dan dibawa ke Gaza, menurut kerajaan Israel.

“Kami merakamkan ucapan takziah yang mendalam kepada mangsa-mangsa dan kepada keluarga semua yang terlibat. Pada masa ini, kami juga mengetahui 13 warga negara Amerika yang tidak dapat dijejaki,” kata jurucakap Jabatan Luar Negeri kepada Digital. “Kakitangan Jabatan Luar Negeri telah berhubung dengan keluarga mereka. Kerajaan AS sedang bekerja siang dan malam untuk menentukan keberadaan mereka dan sedang bekerjasama dengan kerajaan Israel dalam semua aspek krisis tebusan, termasuk berkongsi maklumat dan mengerahkan pakar dari seluruh Kerajaan Amerika Syarikat untuk memberi nasihat kepada kerajaan Israel mengenai usaha pemulihan tebusan.”

“Bagi menghormati keluarga pada masa yang sukar ini, kami tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dikongsi,” tambah kenyataan itu.

Pegawai-pegawai AS tidak berkongsi identiti 30 warga Amerika yang terbunuh di Israel, tetapi beberapa ahli keluarga telah mengesahkan kematian, termasuk ahli keluarga dari Chicago, seorang jururawat dan ibu bapanya dari California, dan seorang pelajar kolej dari New York.

Sekurang-kurangnya 30 warga Amerika telah terbunuh di Israel, termasuk seorang pelajar yang baru-baru ini menerima ijazah kedoktoran dan seorang berusia 20 tahun yang menyertai Angkatan Pertahanan Israel (IDF).

Ilan Troen, seorang profesor yang tinggal di Israel, berkata dalam temu bual televisyen minggu lepas bahawa anak perempuannya, Deborah Martias, dan suaminya, yang tidak dikenali, kedua-duanya terbunuh apabila pengganas Hamas menyerang Israel dan menyerang komuniti berhampiran sempadan Gaza.

Troen berkata beliau berbual dengan anak perempuannya, yang dilahirkan di Boone County, Missouri, apabila pengganas membuat jalan ke Kibbutz Holit, di mana anak perempuannya dan menantunya tinggal. Beliau berkata beliau mendengar pengganas memecah masuk ke rumah dan mendengar bunyi tembakan.

Profesor itu berkata anak lelaki berusia 16 tahun mereka ditembak tetapi terselamat daripada serangan selepas bersembunyi selama beberapa jam.

Kibbutz Holit terletak kira-kira satu batu dari sempadan Gaza.

Pelajar Amerika Hayim Katsman telah dikenal pasti sebagai mangsa lain keganasan Hamas selepas pengganas memasuki rumahnya di Kibbutz Holit dan menembaknya mati dalam bilik simpanan, di mana beliau bersembunyi, menurut keluarganya.

Noy Katsman, seorang adik kepada Dr. Hayim Katsman, berkata kepada Digital bahawa beliau mendengar mengenai serangan Hamas dan menghantar teks kepada abangnya menanya sama ada beliau dalam keadaan selamat. Hayim menjawab pada pagi Sabtu, mengatakan bahawa beliau mendengar pengganas menyerang kibbutz tetapi beliau dalam keadaan selamat. Beberapa jam kemudian, keluarga mengetahui bahawa beliau ditembak dan terbunuh.

Katsman tinggal di Israel selepas menerima ijazah kedoktorannya di Universiti Washington di Seattle.

Eyal Glisko, seorang warga New Jersey utara, mengesahkan sepupunya, Itay Glisko berusia 20 tahun, seorang warga Amerika Israel yang berkhidmat dalam IDF, terbunuh ketika berjuang di Israel, menurut Daily Beast.

Itay, yang tinggal di Paramus, adalah seorang “budak hebat” yang “dicintai oleh semua orang” dan yang “berjuang dengan berani sehingga ke akhir,” kata sepupu lain, Glisko Kaufman, kepada akhbar itu.

“Beliau sedang melaksanakan tugasnya, itu sahaja,” tambah Eyal.

Berusia 20 tahun itu dilahirkan di New Jersey sebelum keluarganya berpindah ke Israel. Setelah beliau berusia 18 tahun, beliau menyertai IDF bagi perkhidmatan wajib.

Ran Ben-Senior berkata sepupunya, Daniel Ben-Senior, 34 tahun, ditembak dan terbunuh ketika menghadiri festival muzik, di mana pengganas Hamas membunuh sekurang-kurangnya 260 orang awam, menurut New York Times.

Menurut Ran, sepupunya pada mulanya dipercayai antara yang hilang tetapi pegawai Israel memberitahu keluarga bahawa beliau terbunuh.

Terdapat sekurang-kurangnya 14 warga Amerika yang hilang, termasuk beberapa yang dipercayai telah ditawan oleh Hamas, kumpulan pengganas yang mentadbir Gaza.

Rabbi Meir Hecht berkata dua ahli keluarga Raanan, Judith Raanan dan anak perempuannya Natalie, 18 tahun, hilang selepas mereka pergi ke Nahal Oz untuk melawat kerabat bagi Simchat Torah, cuti Yahudi.

Omer Neutra, warga negara Amerika Israel yang dilahirkan di New York, ditawan oleh Hamas bersama sempadan Israel-Gaza pada 10 Oktober semasa berkhidmat dalam IDF, menurut keluarganya.

Pelajar kolej berusia 21 tahun itu menyertai IDF selepas peperangan meletus antara Israel dan Gaza minggu lepas, menurut kenyataan keluarganya.

“Beliau seorang pemimpin lahir dan anak, kawan serta individu berdedikasi dan dermawan yang ghairah. Selepas tamat sekolah tinggi, beliau memutuskan untuk menangguhkan penerimaan kolejnya dan menghabiskan tahun peralihan di Israel menghubungkan semula dengan akar keluarga kami,” kata ibu bapa Neutra, Ronen dan Orna Neutra dalam kenyataan yang dimuat naik di Facebook oleh Jabatan Bomba Sukarelawan Plainview.

“Pengalaman ini memberi kesan kepada keputusannya untuk kekal di Israel dan melakukan apa yang dipercayainya – berkhidmat dan melindungi rakyat Israel,” tambah kenyataan itu.

Keluarganya berkata mereka tidak mendengar daripada beliau sejak beliau menyertai peperangan.

Pada 11 Oktober, Datuk Bandar New York City Eric Adams bertemu dengan ibu bapa Neutra.

“Peperangan ini menyentuh rumah. Ronen dan Orna dari Long Island sedang menanti berita mengenai anak mereka Omer, yang diculik oleh Hamas pada hujung minggu ini,” kata Datuk Bandar itu dalam pos di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter. “Pertarungan ini pertarungan kami. Ia hanya begitu. Kami #StandWithIsrael. Dan kami mesti membawa pulang setiap tebusan.”

Empat keluarga Amerika Israel mengadakan sidang akhbar minggu lepas, di mana mereka mendedahkan ahli keluarga yang sedang ditahan tebusan dalam peperangan Israel-Hamas.

Ruby Chen, bapa warga Amerika berusia 19 tahun, Itay Chen, yang sedang berkhidmat dalam IDF apabila hilang minggu lepas, telah mendesak Rumah Putih untuk berbuat lebih bagi menemui anaknya.

Ruby Chen berkata kepada Digital bahawa anaknya memberitahunya bahawa beliau sedang menangani serangan roket Hamas dan “aktif di medan” tetapi kemudian “hubungan terputus.”

Beliau berkata IDF mengesahkan anak mereka hilang, tetapi mengatakan beliau belum disahkan mati. Beliau terakhir dilihat pada pagi Sabtu, 7 Oktober.

Bapa itu berkata beliau gembira mendengar komitmen Presiden Biden untuk menyokong Israel, tetapi menyeru presiden dan Setiausaha Negara AS Antony Blinken untuk “memikirkan warga Amerika yang hilang sebagai warga negara” dan disokong sedemikian.

Beliau juga berkata beliau mahu kepimpinan AS “melakukan apa yang boleh untuk mengakhiri ini dan bagi kami, secepat mungkin, menjadi keluarga yang utuh semula.”

Jonathan Dekel-Chen berkata dalam sidang akhbar minggu lepas bahawa Sagui Dekel-Chen, 35 tahun, seorang bapa beranak dua, membantu melawan militan yang menyerbu Kibbutz Nir Oz pada Sabtu, tetapi tidak didengari sejak itu.

Jonathan Dekel-Chen, warga negara AS yang dibesarkan di Connecticut dan tinggal di Israel sejak awal 1980-an, berkata kepada Digital bahawa kira-kira 240 daripada 400 penduduk komuniti itu mati atau hilang.

“Sagui dilahirkan di Israel,” kata Dekel-Chen. “Kami berdua tinggal di Kibbutz Nir Oz, berhampiran sempadan Gaza dan kibbutz kami diserang pada pukul 6 pagi Sabtu. Akibat serangan itu, beberapa dutzen ahli komuniti kami diambil atau kini hilang; antara mereka ialah Sagui.”

“Mereka lenyap tanpa jejak,” katanya, tambah mangsa Amerika yang hilang itu isteri yang sedang hamil dan anak lelaki dua anak kecilnya terselamat daripada serangan.

Beliau juga menyeru pegawai-pegawai AS untuk berbuat lebih bagi menemui anaknya.

“Sagui dilahirkan di Israel dan menjalani kehidupannya di sini tetapi sentiasa mengekalkan kewarganegaraan ASnya,” kata Dekel-Chen. “Saya berharap ia akan membuat perbezaan dan saya fikir ia pasti akan membantu jika kerajaan AS terlibat.”

Dalam sidang akhbar yang sama di Tel Aviv minggu lepas, Rachel Goldberg memberitahu pemberita bahawa beliau tidak mendengar daripada anak lelakinya, Hersh Goldberg sejak beliau hilang pada Sabtu.

“Hersh adalah seorang lelaki yang sangat baik dan saya hanya mahu dia pulang,” kata Goldberg.

Beliau juga menyeru bantuan daripada AS untuk menemui anaknya.