Medigene membentangkan rasional untuk menggabungkan 3S TCRnya dengan alat peningkatan sebagai pendekatan untuk memperbaiki hasil klinis

Medigene AG (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Prime Standard) ialah syarikat platform imuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan terapi sel T imun untuk tumor pepejal. Prof. Dolores Schendel, Ketua Saintis Medigene, telah dijemput untuk membentangkan di Persidangan CAR-TCR ke-8 di Boston pada 30 Ogos 2023. Tajuk persembahan ialah “Meningkatkan Kekal dan Keberkesanan Terapi TCR-T dengan Reseptor Pertukaran”.

Persembahan Profesor Dolores Schendel menetapkan etos yang jelas di sebalik pendekatan Medigene untuk membangunkan terapi sel T reseptor antigen sel T terbaik dalam kelasnya (TCR-T) melalui platform teknologi hujung ke hujung (E2E) yang terdiri daripada beberapa teknologi eksklusif dan hak milik yang boleh digabungkan. Platform E2E termasuk beberapa teknologi pengoptimuman pembangunan, seperti Allogeneic-HLA (Allo-HLA) Perangsangan TCR Primer untuk menjana TCR 3S optimum yang spesifik, sensitif dan berpotensi lebih selamat, yang kemudian digabungkan dengan teknologi peningkatan produk, seperti protein suis PD1-41BB dan CD40L-CD28 kami, untuk mengatasi kesan penindasan mikropersekitaran tumor.

“Medigene komited untuk mewujudkan terapi TCR-T terbaik dalam kelas, yang dibezakan untuk beberapa petunjuk tumor pepejal yang dioptimumkan untuk keselamatan dan keberkesanan. Dengan menggabungkan TCR 3S kami dengan portfolio suis kostimulasi yang semakin berkembang, kami dapat meningkatkan penembusan, proliferasi, kekal dan sitotoksisiti sel TCR-T kami dalam tumor pepejal, dengan tujuan untuk menangani keperluan pesakit tumor pepejal yang tidak dipenuhi,” kata Dolores Schendel Ketua Saintis di Medigene.

“Portfolio terapi TCR-T yang muncul kami semuanya berkongsi pendekatan yang sama, dengan calon utama kami MDG1015, terapi TCR-T generasi ketiga NY-ESO-1/ LAGE-1a sasaran pertama dalam kelas, yang menggabungkan TCR 3S optimum dengan protein suis kostimulasi PD1-41BB kami serta perpustakaan KRAS yang semakin berkembang, dengan MDG2011 sebagai program utama kami yang mensasarkan KRAS G12V-A11.”

Sebagai pelopor yang berterusan dalam reka bentuk terapi TCR-T yang sentiasa maju dan berkembang, Medigene menggunakan alat dan teknologi inovatif yang tersedia dalam platform E2E, yang membolehkan Syarikat untuk mengatasi pelbagai cabaran merawat tumor pepejal.

Untuk butiran lanjut, sila dapatkan persembahan di laman web Medigene: https://medigene.com/science/abstracts/

— akhir siaran akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imuno-onkologi yang memberi tumpuan kepada membangunkan terapi sel T untuk membasmi kanser secara berkesan. Platform teknologi hujung ke hujung, yang dibina di atas beberapa teknologi pembangunan dan penambahbaikan produk eksklusif dan hak milik, membolehkan Medigene mewujudkan terapi sel T reseptor antigen terbaik dalam kelas yang dioptimumkan untuk keselamatan dan keberkesanan. Platform ini menyediakan calon produk untuk kedua-dua saluran terapeutik dalaman dan perkongsian. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.medigene.com

Mengenai Sel TCR-T Medigene

Sel T berada di pusat pendekatan terapeutik Medigene. Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit sendiri, dan memanfaatkan sel T dalam pertempuran melawan kanser. Terapi Medigene melengkapi sel T pesakit sendiri dengan reseptor antigen sel T (TCR) khusus tumor untuk mewujudkan sel T diubah suai TCR dengan potensi yang lebih tinggi untuk mengesan dan membunuh sel kanser dengan cekap. Pendekatan Medigene terhadap imunoterapi direka bentuk untuk mengatasi toleransi sel kanser pesakit dan penindasan imun yang disebabkan oleh tumor. Dengan mengaktifkan sel T pesakit di luar badan, mengubah suai secara genetik mereka dengan TCR khusus tumor dan mengembangkan sel TCR-T teraktif yang terhasil, pesakit boleh diberikan bilangan sel T khusus tumor yang besar dengan cepat untuk melawan kanser mereka.

Mengenai Platform Hujung ke Hujung Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit dengan memanfaatkan sel T dalam pertempuran melawan kanser. Platform hujung ke hujung Medigene menggabungkan beberapa teknologi eksklusif dan hak milik untuk mewujudkan terapi TCR-T terbaik dalam kelas. Platform ini termasuk beberapa teknologi penambahbaikan produk, (contohnya, protein suis PD1-41BB, protein suis CD40L-CD28, Pemadanan Presisi) dan teknologi pengoptimuman pembangunan (contohnya, Allogeneic-HLA (Allo-HLA) Perangsangan TCR Primer) untuk membantu pembangunan terapi TCR-T yang dibezakan. Perkongsian dengan beberapa syarikat termasuk BioNTech, 2seventy bio, dan Hongsheng Sciences, terus mengesahkan aset & teknologi platform ini.

Mengenai Protein Suis Kostimulasi PD1-41BB Medigene

Perencatan titik semak melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel tumor pepejal sensitif terhadap pembunuhan oleh sel T teraktif tetapi boleh melarikan diri daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul perencat yang dikenali sebagai ‘protein titik semak’, seperti Ligand Programmed Death 1 (PD-L1), pada permukaan mereka. Apabila ini berlaku, sel T teraktif yang mengekspresikan PD-1, reseptor semula jadi untuk PD-L1, dinonaktifkan. Ekspresi PD-L1 ialah mekanisme rintangan imun adaptif untuk tumor yang boleh membantu mereka terus hidup dan berkembang.

Laluan isyarat kostimulasi 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun sel T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan kedua-dua rangsangan antigen utama melalui reseptor sel T (TCR) dan isyarat kostimulasi. Domain penghantaran isyarat intrasel 4-1BB menawarkan laluan kostimulasi dan peningkatan tindak balas sel T yang ditakrifkan dengan baik.

Reseptor suis PD1-41BB Medigene menukar mekanisme pertahanan diri yang cuba dilakukan tumor terhadap tumor itu sendiri dengan menggantikan domain penghantaran isyarat perencat PD-1 dengan domain penghantaran isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya menonaktifkan sel T, reseptor suis memberikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T diubah suai PD1-41BB berproliferasi dengan kuat dalam kehadiran sel tumor positif PD-L1 dan membunuh lebih banyak sel tumor apabila pendedahan berulang. Selain itu, isyarat suis ini membolehkan sel TCR-T berfungsi lebih baik pada tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan yang menandakan mikropersekitaran tumor yang sangat memusuhi.

Mengenai Protein Suis Kostimulasi CD40L-CD28 Medigene

Laluan CD40L/CD40 memainkan peranan penting dalam pengawalseliaan dan homeostasis imun. CD40L (ligan) ialah ahli keluarga nekrosis tumor dan terutamanya diekspresikan pada sel T teraktif:

  • Sel T CD4+, di mana fungsi utamanya ialah dalam pengaktifan sel dendritik (DC) dan monosit oleh sel T.
  • Sel T CD8+ dengan itu menggalakkan pengembangan dan pembezaan mereka melalui DC.

CD40 juga hadir pada sel B dan diekspresikan pada sel dendritik (DC), monosit dan makrofaj serta oleh sel bukan hematopoietik seperti sel epitelium dan endotelium.

Ekspresi CD40 telah disahkan dalam pelbagai jenis tumor pepejal seperti melanoma, prostat, dan kanser paru-paru, serta dalam karsinoma nasofarinks, pundi kencing, serviks, dan ovari.

CD28 diekspresikan pada sel T memberikan isyarat kostimulasi yang diperlukan untuk pengaktifan dan kelangsungan hidup sel T.

Oleh itu, laluan CD40L/CD40 memainkan peranan penting dalam pengaktifan