Media sosial dan kebebasan beragama dibangkitkan dalam perhimpunan global sebagai ‘mata pedang ganda’

(SeaPRwire) –   Kumpulan di Washington, D.C., bertemu minggu lepas sebahagian untuk mencari cara membantu mempromosikan kebebasan beragama di platform dan pada masa yang sama menghentikan penyebaran kebencian dan dismakin.

Paolo Carozza, yang duduk di Lembaga Pengawasan Meta dan penceramah persidangan, memberitahu Digital dia gembira melihat kerjasama dan kehadiran Meta di Kemuncak IRF.

“Apa yang cuba dilakukan Lembaga Pengawasan ialah, secara dasarnya memegang Meta bertanggungjawab kepada, standard yang sesuai kebebasan bersuara dalam bagaimana mereka mengendalikan kandungan… Saya fikir ia sangat penting bagi mereka berada di sana kerana… kebebasan beragama sangat dipengaruhi oleh bagaimana media sosial dikawal selia dan… apa yang hadir dan apa yang tidak hadir di platform,” katanya.

Lou Ann Sabatier, prinsipal Perundingan Sabatier dan pengasas bersama Aliansi Wanita FoRB, menyatakan ia pedang bermata dua apabila datang ke kebebasan beragama antarabangsa.

“Terdapat banyak perkara hebat berlaku… Konektiviti antara komuniti tertutup yang cuba hidup dalam beberapa cara. Kedua, meningkatkan kesedaran,” menunjuk kepada Rohingya di Myanmar. “Apabila genosid bermula berlaku di Myanmar, apabila berlaku rampasan kuasa dan [Myanmar]… orang fikir ia tidak hanya berunsur politik, ia juga mempunyai tanda-tanda keagamaan untuk penduduk Muslim [populasi]. Dan apa yang mereka lakukan ialah menggunakan media sosial untuk mempromosikan ini berlaku dan memperingatkan satu sama lain dan melindungi satu sama lain,” kata Sabatier.

Pada masa yang sama, tambahnya, “Amalan merosakkan ialah segala-galanya daripada terutamanya di media sosial, penggunaan mereka untuk ucapan kebencian, atau jenis kemusnahan atau kempen dismakin… yang sering kali membawa kepada tingkah laku luar… sama ada ia keganasan beramai-ramai, seseorang ditangkap, seseorang dibawah [pengawasan]… dalam talian adalah sama penting seperti mereka luar talian.”

Kumpulan pengganas pro-Hamas Gaza Now mempunyai lebih 4.9 juta pengikut di Facebook sebelum ia dilarang pada Oktober 2023. Gaza Now juga mempunyai lebih 800,000 pengikut kolektif merentasi laman media sosial lain sebelum kebanyakan akaun tersebut juga dihapuskan, mengikut .

Carozza menyatakan Meta melalui persimpangan dengan penerbitan pada 7 Oktober 2023, berkaitan dengan penyebaran keganasan dan kesedaran peristiwa.

“peraturan tentang perkara seperti keganasan grafik atau pemulihan keganasan mengubah algoritma mereka untuk menjadi lebih keterbatasan. Dan apa yang kami jumpai ialah… ia sebenarnya mengakibatkan penghapusan maklumat sah yang besar berkaitan apa yang berlaku dalam konflik dan apa yang berlaku kepada tebusan. jadi, anda tahu, kami mengatur dalam kes itu mereka perlu membenarkan banyak kandungan kembali ke platform,” katanya.

Carozza menambah, “Kami semua mengakui perlu ada standard keterbatasan berkaitan kandungan buruk. Kebanyakan masa, lebih sering daripada tidak, kami telah, semacam mendukung pemulihan kandungan, menanggalkan atau melindungi kandungan pada ia kerana, dalam konteks ini begitu penting untuk memahami dan menangani apa yang berlaku.”

Korea Utara, China, Iran, Iraq, Myanmar, Pakistan, Turkmenistan, Rusia, Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Belarus, Cuba, Qatar dan Syria disenaraikan sebagai negara yang melarang atau mengehadkan media sosial dengan ketat, mengikut .

“Saya fikir kita perlu memberi perhatian khas kepada peranan kerajaan dan rejim otokratik… mereka cuba menggunakan penutupan internet atau meletakkan standard tertentu kepada syarikat teknologi yang, secara dasarnya membenarkan mereka menggunakan platform sebagai alat pemantauan dan, pengawasan dan penganiayaan pembangkang politik dan agama,” kata Carozza.

Dia menambah, “Kita [perlu] berwaspada terhadap kaitan antara kerajaan dan platform. Dan cuba berusaha untuk ketelusan yang sangat besar tentang itu supaya orang tahu supaya mereka boleh memberi kritikan supaya masyarakat sivil boleh menganjurkan dan kerajaan demokratik sihat boleh memberi tindak balas yang sesuai.”

Sabatier mengutuk kekurangan kerjasama sebagai masalah utama apabila datang ke kesan negatif dan kekurangan promosi media sosial dan kebebasan beragama.

“Terdapat kumpulan yang dikhaskan hanya mengkaji ucapan kebencian… Terdapat beberapa NGO, tetapi orang menulis buku. Tetapi tekaan apa… mereka tidak bekerjasama. Bagaimana maklumat itu bergerak keluar dari gegelung akademik atau syarikat teknologi dan pergi ke kebebasan beragama atau ke pejabat kerajaan?” kata Sabatier.

Penyelesaian, katanya, ialah “kita perlu pasukan petugas untuk orang bekerja dan maklumat itu berkongsi keluar, ia tidak menjembatani ke dalam masyarakat, [kita perlu] menjembatani ke dalam pemimpin agama di lapangan. Mereka ialah orang paling dipercayai dalam mana-mana masyarakat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.