Media Pyongyang menolak spekulasi Hamas menggunakan senjata Korea Utara

Media Korea Utara menolak spekulasi bahawa senjata yang dikilangkan di negara mereka digunakan oleh Hamas.

Korean Central News Agency menerbitkan penafian penuh terhadap dakwaan pakar tentera bahawa bukti senjata Korea Utara berada di tangan pejuang Hamas semasa keganasan yang berterusan antara Israel dan Gaza.

“Badan akhbar reptilia pentadbiran AS dan pakar-pakar separa menyebarkan khabar angin tanpa asas dan palsu bahawa ‘senjata Korea Utara’ kelihatan digunakan untuk serangan ke atas Israel,” tulis pengulas hal ehwal antarabangsa Korea Utara Ri Kwang-song.

“Ia tidak lebih daripada usaha untuk mengalih kesalahan krisis Timur Tengah yang disebabkan oleh dasar hegemoni yang salah ke atas negara ketiga dan dengan itu mengelak kritikan antarabangsa yang ditumpukan kepada empayar kejahatan,” kata rencana itu.

Korean Central News Agency ialah sebuah agensi berita yang bersekutu dengan negara.

Awal minggu ini, pakar menyuarakan kebimbangan bahawa senjata Korea Utara seperti roket tembakan F-7 kelihatan berada di tangan pengganas Hamas.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata dalam sidang media Khamis bahawa beliau tidak boleh mengulas mengenai dakwaan perkaitan itu.

Korea Utara mengekalkan hubungan diplomatik dengan pemimpin Palestin sejak 1966.

Korea Utara tidak mengiktiraf Israel dan pada 1988 mengiktiraf pihak berkuasa Palestin sebagai kerajaan yang sah bagi semua wilayah Israel.

Negara terpencil itu sebelum ini menyatakan sokongan kepada Hamas menentang Israel berikutan serangan pengganas awal.

“Konflik bersenjata berskala besar telah berlaku antara Hamas Palestin dan Israel,” kata Rodong Sinmun, sebuah agensi berita yang bersekutu dengan negara yang dikendalikan oleh Parti Buruh Korea Utara.

“Masyarakat antarabangsa menyebut konflik itu akibat tindakan jenayah Israel yang tidak berkesudahan terhadap rakyat Palestin,” laporan itu menambah.