Media kerajaan Iran hapus laporan mengenai penutupan ruang udara di atas Tehran selepas amaran mengenai kemungkinan serangan terhadap Israel

(SeaPRwire) –   Media negara Iran menghapus laporan pada Rabu bahawa pihak berkuasa sedang menutup ruang udara di Tehran berikutan amaran daripada sumber Amerika dan Israel bahawa serangan ke atas Israel bakal berlaku.

Saluran rasmi Mehr Iran di X telah menghapus laporan tersebut yang menyatakan Iran sedang menutup ruang udara ibu negaranya dan menafikan pernah menerbitkan laporan itu, menurut Reuters.

Laporan asal dikatakan mengutip menteri pertahanan Iran menyatakan bahawa semua lalu lintas udara telah dihentikan di Tehran “disebabkan.”

Laporan yang tidak diterbitkan itu datang selepas laporan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya percaya sama ada Iran atau wakilnya merancang untuk menyerang Israel sebagai membalas serangan udara Israel di Damascus awal bulan ini.

Serangan itu membunuh 12 orang, termasuk Jeneral Mohammad Reza Zahedi, tokoh kanan Iran dalam Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam yang memimpin kumpulan pasukan elit itu di Lubnan dan Syria sehingga 2016.

Awal Rabu, Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei mengulangi janji membalas serangan Israel terhadap konsulatnya di Damascus. Israel tidak mengakui penglibatannya, walaupun negara itu telah bersiap sedia untuk tindak balas Iran terhadap serangan, satu peningkatan ketara dalam peperangan bayang mereka selama ini.

“Apabila mereka menyerang kawasan konsulat kami, ia seperti mereka menyerang wilayah kami,” kata Khamenei dalam ucapan yang disiarkan televisyen negara Iran. “Rejim jahat itu perlu dihukum, dan ia akan dihukum.”

Tiada butiran daripada Katz atau Ayatollah mengenai cara mereka akan membalas dendam.

Khamenei juga mengkritik Barat, terutamanya Amerika Syarikat dan Britain, kerana menyokong Israel dalam peperangan menentang Hamas di Gaza.

“Ia dijangka mereka (akan) menghalang (Israel) dalam bencana ini. Mereka tidak. Mereka tidak memenuhi tanggungjawab mereka, kerajaan Barat,” katanya.

Awal Rabu Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant memberi amaran bahawa sesiapa yang menyerang Israel “akan dihadapi pertahanan yang kuat.”

“Kami tahu bagaimana membalas dengan cepat dan muktamad ke wilayah siapa sahaja yang menyerang wilayah kami – tidak kira di mana ia berada di Timur Tengah,” katanya. “Selama bertahun-tahun, kami dikenali menyediakan kejutan untuk musuh kami.”

Menteri Luar Israel Israel Katz juga memberi amaran serupa Rabu, menyatakan angkatan tentera negaranya akan menyerang Iran secara terus jika Republik Islam itu melancarkan serangan dari wilayahnya terhadap Israel.

“Jika Iran menyerang dari wilayahnya, Israel akan bertindak balas dan menyerang Iran,” kata Katz dalam pos di X dalam bahasa Parsi dan Ibrani.

Komentar Gallant datang beberapa hari selepas peperangan antara Israel dan Hamas memasuki bulan ketujuh. Pasukan Israel telah berjuang menentang Hamas selepas kumpulan pengganas itu menyerang Israel, membunuh 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan lagi.

Menurut Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza, Israel bertanggungjawab atas kematian lebih 33,000 orang Palestin, walaupun kementerian itu tidak membezakan antara awam dan pejuang musuh. Israel telah mempersoalkan angka-angka ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.