Mauritius membenarkan kapal pelayaran Norwegian Cruise Line Holdings untuk berlabuh di Bermuda selepas ujian mengesahkan tiada kolera ditemui di atas kapal

(SeaPRwire) –   Mauritius akan membenarkan kapal milik Norwegian Cruise Line Holdings untuk berlabuh selepas tiada jejak kolera ditemui dalam sampel yang diambil daripada penumpang di atas kapal, kata seorang pegawai kesihatan kanan pada Isnin.

Pihak berkuasa di negara pulau di pesisiran Afrika Timur menghalang kapal daripada berlabuh pada hujung minggu lalu atas apa yang dikatakan sebagai “risiko kesihatan,” tanpa memberikan butiran lanjut.

Sampel diambil daripada kira-kira 15 penumpang yang mengalami

Bhooshun Ori, pengarah jeneral di kementerian kesihatan, berkata kepada wartawan bahawa sampel telah dianalisis di makmal tempatan dan tidak mengandungi kolera.

Kapal itu mempunyai lebih 2,000 penumpang dan 1,000 anak kapal di atas kapal.

Pihak pelancongan dan pihak berkuasa pelabuhan Mauritius sedang bekerja untuk merancang agar penumpang boleh meninggalkan kapal dan penumpang baru naik kapal. Mereka yang meninggalkan akan disaring oleh pegawai sanitari dan diberikan bantuan perubatan jika perlu.

Pelancongan merupakan pemacu ekonomi utama Mauritius.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.