Mata wang Australia akan menampilkan Raja Charles III tahun ini

Gambar Raja Charles III akan segera muncul pada duit syiling Australia, lebih setahun selepas kematian bonda baginda Queen Elizabeth II, pegawai berkata Khamis.

Duit emas satu dolar Australia akan menjadi yang pertama dengan gambar raja baru British, yang juga ketua negara Australia, ketua pegawai eksekutif Royal Australian Mint Leigh Gordon berkata.

Kira-kira 10 juta duit syiling dolar itu akan beredar menjelang Krismas, katanya.

Menteri Pembantu untuk Perbendaharaan Andrew Leigh berkata kerajaan tidak mahu tergesa-gesa peralihan syiling selepas kematian bonda pada September tahun lepas.

“Sudah tentu, kami ingin mendapatkan sebanyak mungkin syiling baru dengan muka raja sedapat mungkin,” kata Leigh.

Pecahan baki – 5, 10, 20 dan 50 sen ditambah duit $2 – akan dilancarkan dengan profil kiri raja dan tanpa mahkota pada 2024 berdasarkan permintaan daripada bank.

Gambar bonda terakhir memakai mahkota. Dalam mengekalkan tradisi, profil kanan bonda ditunjukkan.

Gambar raja adalah Commonwealth Effigy rasmi yang direka oleh The Royal Mint di London dengan kelulusan raja dan boleh digunakan oleh semua negara Komanwel British.

15.5 bilion duit syiling Australia membawa gambar bonda yang dicetak sejak Australia memperkenalkan mata wang perpuluhan pada 1966 akan kekal sah digunakan. Beliau telah muncul pada wang Australia sejak 1953.

Kerajaan dikritik atas keputusan tahun ini untuk menggantikan gambar bonda pada nota $5 dengan rekaan Orang Asli dan bukannya gambar raja.

Nota $5 telah menjadi satu-satunya nota bank Australia yang masih menampilkan gambar monarki.

Pengkritik menganggapnya sebagai sebahagian daripada rancangan Parti Buruh pusat kiri untuk menggantikan monarki British sebagai ketua negara Australia dengan presiden Australia.

Leigh berkata tiada rancangan untuk menyingkirkan monarki daripada duit syiling Australia.