Masalah mekanikal pesawat Delta memaksa pengalihan ke pulau Atlantik, penumpang menunggu 12 jam untuk pesawat baru

Masalah mekanikal pada penerbangan Delta Air Lines memaksa pengalihan ke sebuah pulau di Lautan Atlantik, di mana penumpang menunggu kira-kira 12 jam untuk kapal terbang baru tiba.

Jurucakap Delta Air Lines memberitahu Digital penerbangan 8 September dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kotoka di Accra, Ghana ke Bandar Raya New York telah dialihkan ke Lapangan Terbang Lajes di Pulau Terceira di Azores kerana “masalah mekanikal dengan sistem oksigen sandaran”.

Data dari FlightAware menunjukkan pesawat mendarat di Lapangan Terbang Lajes pada kira-kira 5:48 pagi waktu tempatan pada hari Sabtu dan berlepas pada 7:17 malam. 215 penumpang dan 6 anak kapal berada di dalam Boeing 767-300ER itu.

“Anak kapal menurun ke altitud yang lebih rendah sebagai langkah berjaga-jaga semasa pengalihan dan pesawat mendarat dengan selamat. Sebuah pesawat alternatif telah dihantar dari Lisbon untuk membantu pelanggan kami lebih cepat sampai ke destinasi akhir mereka sementara pesawat asal diperbaiki oleh juruteknik penyelenggaraan. Kami memohon maaf kepada pelanggan kami atas kelewatan dalam perjalanan mereka,” kata jurucakap itu.

Jurucakap itu berkata penerbangan terpaksa mendarat di pulau Azores kerana ia merupakan lapangan terbang terdekat apabila isu mekanikal ditemui. Lapangan Terbang Lajes tidak mempunyai kehadiran Delta Air Lines dan pekerja lapangan terbang diminta untuk membantu para penumpang, kata jurucakap itu.

Secara keseluruhan, jurucakap Delta berkata pesawat berada di darat di Lapangan Terbang Lajes selama sekitar 12 jam sebelum pesawat dan anak kapal yang berbeza dari Lisbon, Portugal, dapat menjemput para penumpang dan meneruskan penerbangan.

Jurucakap itu berkata beberapa isu gabungan memainkan peranan dalam tempoh 12 jam di mana Delta berusaha untuk mendapatkan pesawat ke Pulau Terceira.

Penumpang Nana Asante-Smith memberitahu Digital bahawa mereka dibawa ke bahagian lapangan terbang yang dibahagikan kerana penumpang dengan pasport Ghana tidak memenuhi syarat visa untuk memasuki negara itu.

Dia berkata komunikasi dengan penerbangan adalah tidak tetap dan ramai penumpang tidak mendengar dari Delta untuk beberapa waktu.

Jurucakap Delta berkata ini disebabkan oleh kekurangan pekerja syarikat penerbangan di lapangan terbang itu, sambil menambah bahawa anak kapal penerbangan pertama terpaksa meninggalkan lapangan terbang dan pergi ke hotel berdekatan kerana peraturan persekutuan yang menetapkan bilangan jam seseorang boleh bekerja. Jurucakap itu juga berkata beberapa komen “sangat malang” dibuat oleh pekerja lapangan terbang kepada pelanggan, yang tidak akan dibuat oleh kakitangan Delta.

“Selepas beberapa ketika dan aduan, sebuah kafe kecil di sudut dibuka dan orang ramai dapat membeli makanan jika mereka mempunyai kad kredit. Beberapa ketika kemudian, selepas merayu dan memohon, kami menerima beg kertas dengan sandwich daging khinzir (yang ramai tidak dapat makan kerana sekatan diet yang berkaitan dengan daging khinzir), kotak jus dan biskut/kerepek,” kata Asante-Smith tentang pengalaman di lapangan terbang di Facebook.

Asante-Smith berkata pekerja lapangan terbang mempunyai “sikap tidak peduli” terhadap apa yang dilalui para penumpang dan terus “merendahkan” mereka.

“Pertikaian kami adalah sebagai pelanggan Delta Airlines yang membayar, kami layak mendapat lebih dalam hal ketelusan, komunikasi dan penjagaan daripada apa yang kami terima. Itulah garis dasarnya. Itulah garis dasarnya. Kami layak mendapat lebih. Kami layak mendapat yang lebih baik,” katanya.

Dia berkata apabila penumpang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy, bilangan hotel yang boleh dibayar balik terhad kerana Kejohanan Terbuka AS sedang berlangsung, yang memaksa sesetengah orang tidur di lantai.

Asante-Smith berkata syarikat penerbangan berjanji untuk memulangkan tiket penerbangan mereka, tetapi belum berbuat demikian. Delta Air Lines memberitahu Digital bahawa setiap penumpang akan menerima pulangan dan kredit penerbangan tambahan.

Digital menghubungi Lapangan Terbang Lajes untuk komen.