Masa mengundi dilanjutkan dalam pilihan raya Congo kerana kelewatan mengundi

(SeaPRwire) –   Ketika penangguhan yang panjang di tempat pemungutan suara memaksa pegawai untuk memperpanjang pemungutan suara di pilihan raya presiden Congo kerana negara ini menghadapi cabaran logistik dan keselamatan yang besar yang menimbulkan kebimbangan terhadap kredibiliti undian.

Tempat pemungutan suara yang tidak dapat dibuka pada hari Rabu akan mengadakan pemungutan suara pada hari Khamis, Denis Kadima, pengerusi suruhanjaya pilihan raya, berkata di radio tempatan.

Kira-kira 44 juta orang – hampir separuh penduduk – dijangka akan mengundi, tetapi banyak, termasuk beberapa juta orang yang terpaksa berpindah kerana konflik di timur negara yang luas, berjuang untuk mengundi. Pertempuran itu menghalang 1.5 juta orang daripada mendaftar untuk mengundi.

Yang dipertaruhkan ialah masa depan salah satu negara terbesar di Afrika dan salah satu sumber mineralnya semakin penting bagi ekonomi global. Congo mempunyai sejarah pilihan raya yang dipertikaikan yang boleh menjadi ganas, dan terdapat sedikit keyakinan di kalangan ramai rakyat Congo terhadap institusi negara.

“Pada masa rampasan kuasa dan autokrasi di Afrika, pilihan raya ini merupakan peluang untuk memperkukuh demokrasi yang unik di Afrika Tengah,” kata Fred Bauma, pengarah eksekutif institut penyelidikan Congo Ebuteli.

Tetapi penangguhan undian menimbulkan kebimbangan baru, walaupun suruhanjaya pilihan raya mengeluarkan lebih daripada $1 bilion dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk cuba membuat proses lebih boleh dipercayai. Calon pembangkang dan pemenang Hadiah Keamanan Nobel Denis Mukwege menolak penangguhan, dengan berkata “keputusan undian yang kacau balau tidak akan mencerminkan kehendak rakyat.”

Presiden Felix Tshisekedi mencari penggal kedua dan terakhir selama lima tahun, bertanding menentang 26 orang lain dalam pungutan suara. Rival utamanya kelihatan menjadi Moise Katumbi, bekas gabenor wilayah Katanga dan usahawan jutawan.

“Apabila anda bangun pagi anda berharap untuk perkara-perkara yang baik, kerja yang baik, dan saya mahu keselamatan,” kata Raymond Yuma di ibu negara, Kinshasa, menunggu bersama tiga orang lain untuk stesen pemungutan suara dibuka.

Tiada kad mengundi mereka boleh dibaca. Satu kebimbangan besar ialah tinta pada kad telah kabur. Ini bermakna pengundi mungkin ditolak. Selain itu, senarai pendaftaran pengundi tidak disahkan dengan betul.

Tiga jam selepas tempat mengundi dibuka, lebih 31% daripada stesen pemungutan suara di bandar dan bandar utama masih belum dibuka, dengan mesin mengundi rosak di 45% stesen, menurut Uskup Donatien Nshole, jurucakap Persidangan Episkopal Kebangsaan Congo dan misi pemerhatian Gereja Kristus di Congo, berdasarkan laporan dari kira-kira lima persepuluh rangkaian besarnya.

Satu stesen pemungutan suara di ibu negara menerima peralatan mengundi kurang daripada dua jam sebelum tempat mengundi sepatutnya ditutup. Beribu-ribu stesen, terutamanya di kawasan terpencil, masih mungkin tidak mempunyai bahan yang diperlukan.

Penangguhan disebabkan oleh isu-isu teknikal seperti mesin yang rosak atau pegawai pilihan raya tidak tahu bagaimana menggunakannya, menurut pegawai berkata. “Beberapa mesin mengalami masalah dan mereka tidak mempunyai kabel,” menurut Patrick Mbo, seorang pegawai dengan suruhanjaya pilihan raya di pusat Saint Benoît Kinshasha.

Dakwaan penipuan pengundi muncul di bahagian Wilayah Équateur. Lebih daripada 7,000 undian dilaporkan ditanda sebelum pemungutan suara, menurut Uskup Donatien Nshole dengan misi pemerhatian tempatan.

Di timur Congo, orang mengatakan mereka tidak menemui nama mereka pada senarai.

“Pengundi yang dipaparkan pada senarai di stesen pemungutan suara adalah lebih sedikit daripada mereka yang mengantri,” kata Jules Kambale di stesen pemungutan suara di Goma.

Sesetengah orang yang terpaksa berpindah mengatakan mereka tidak dibenarkan mengundi kerana cabaran termasuk ketidakmampuan untuk mendapatkan kad pengundi baru. “Ia menyakiti hati kami,” kata Hategekimana Jean Baptiste, yang menggambarkannya sebagai diskriminasi.

Di satu stesen, orang ramai marah cuba menerobos lalu pegawai polis bersenjata lengkap. Dan di bandar Bunia, pusat mengundi telah dirosakkan dalam pertikaian antara suruhanjaya pilihan raya dan pengundi, kata Jean-Marcus Loika, seorang wartawan tempatan. Tembakan di kawasan itu menghalang orang daripada mengundi, katanya.

Semasa mengundi di Lubumbashi, calon pembangkang Katumbi meminta penduduk untuk kekal di stesen pemungutan suara dan memantau keputusan sehingga akhir. “Satu-satunya keputusan yang akan kami terima akan menjadi yang dipaparkan pada setiap stesen pemungutan suara,” katanya.

Pembangkang yang berpecah membuat Tshisekedi kemungkinan besar menjadi favorit untuk menang. Tiada undian kedua.

Anak lelaki bekas pemimpin pembangkang yang popular, beliau telah menghabiskan kebanyakan presiden cuba mengkonsolidasikan kuasa ke atas institusi-institusi negara dan bekerja untuk mengatasi krisis kesahan selepas pilihan raya yang dipertikaikan lima tahun lalu. Tshisekedi mengundi di sebuah sekolah di Kinshasa dan melambai kepada kerumunan penyokong yang berteriak.

“Dia adalah seseorang yang telah melakukan banyak perkara untuk negara … dia telah berjuang untuk demokrasi,” kata pemilik perniagaan Joseph Tshibadi.

Di timur, lebih 120 kumpulan bersenjata berjuang untuk kuasa dan sumber daya atau melindungi masyarakat mereka. Tshisekedi telah berjanji untuk mengurangkan keganasan, tetapi pasukan Afrika Timur sedang menarik diri, bersama-sama dengan misi pengaman PBB. Gencatan senjata yang dibantu oleh Amerika Syarikat di rantau itu dilanjutkan dari 72 jam ke dua minggu, kata Rumah Putih. Penduduk tempatan berkata ia kelihatan berjalan dengan baik.

Sudah ada beberapa pemerhati yang mendakwa proses pilihan raya jauh dari telus.

Komuniti Afrika Timur berkata misi pemerhatiannya tidak dibenarkan akses ke Congo. Dan membatalkan misinya selepas pihak berkuasa tidak memberi kebenaran penggunaan peralatan satelit untuk pelaksanaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.