Maroko memulakan penutupan mandian awam terkenal 3 hari seminggu dalam usaha untuk mengekalkan air semasa kemarau

(SeaPRwire) –   Selama bertahun-tahun, Fatima Mhattar telah menyambut peniaga, pelajar, bank dan pesara ke Hammam El Majd, sebuah mandian awam di pinggir bandar Rabat, Maghribi. Dengan beberapa kepingan pertukaran, mereka bersantai dalam kabus wap dan kemudian dicuci dan dibilas bersama-sama dengan kawan dan jiran mereka.

Mandi awam – hammam dalam bahasa Arab – selama berabad-abad telah menjadi ciri kehidupan Maghribi. Di dalam bilik-bilik kubah mereka, lelaki dan wanita, terlepas daripada kelas sosial, berkongsi bersama-sama dan melepaskan tekanan. Para mandi duduk di batu slabs di bawah mozek kaca, menggosok dengan sabun hitam tradisional dan mencuci dengan air panas dari bekas plastik.

Tetapi mereka telah menjadi mangsa terbaru kerana Maghribi menghadapi ancaman tanpa sebelumnya daripada dan kemarau enam tahun yang rasmi mengatakan bencana. Bandar-bandar di seluruh negara Afrika Utara telah menetapkan bahawa hammam akan ditutup tiga hari seminggu tahun ini untuk menjimatkan air.

Mhattar tersenyum apabila menyambut keluarga membawa ember 2.6 gallon penuh dengan handuk, sandal dan bekalan mandi lain ke hammam di mana dia bekerja sebagai penerima tetamu pada hari Ahad yang lepas. Tetapi dia bimbang tentang bagaimana sekatan akan menghadkan jumlah pelanggan dan mengurangkan pendapatannya.

“Walaupun apabila dibuka Khamis hingga Ahad, kebanyakan pelanggan mengelak datang kerana takut penuh dengan orang,” kata Mhattar.

Sedikit hujan dan suhu yang lebih panas telah menyusutkan empangan terbesar Maghribi, menakutkan petani dan perbandaran yang bergantung kepada. Negara itu membuat pilihan menyakitkan sambil berhadapan dengan perubahan iklim dan kemarau.

Keputusan untuk meletakkan sekatan ke atas perniagaan termasuk hammam dan kereta cuci telah menggusarkan sesetengah orang. Suara pengguna hammam dan politikus mencadangkan kerajaan memilih pemenang dan kalah dengan memilih untuk tidak menghadkan air di hotel-hotel, kolam renang, spa atau di sektor pertanian negara, yang menggunakan majoriti air Maghribi.

“Langkah ini tidak kelihatan memberi faedah yang besar, terutamanya kerana sektor (hammam) tidak dianggap sebagai salah satu sektor yang menggunakan air paling banyak,” Fatima Zahra Bata, ahli Dewan Perwakilan Maghribi, bertanya kepada Menteri Dalam Negeri Abdelouafi Laftit dalam soalan bertulis bulan lepas.

Bata bertanya mengapa pegawai-pegawai di kebanyakan perbandaran telah membuat pengecualian untuk spa, yang biasanya digunakan oleh orang kaya dan pelancong. Dia memberi amaran bahawa penutupan hammam akan “meningkatkan kerentanan dan penderitaan kelas ini, pendapatan bulanan mana tidak melebihi 2,000 atau 3,000 dirham pada yang terbaik.” Pekerja hammam mendapat kira-kira $200 hingga $300.

Laftit belum menjawab, dan pejabatnya tidak menjawab soalan dari The Associated Press.

Penutupan itu memberi kesan kepada kira-kira 200,000 orang yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam sektor hammam, yang menyumbang kira-kira 2% daripada jumlah penggunaan air Maghribi, mengikut agensi statistik kebangsaan negara itu.

Hammam telah ditutup di bandar-bandar seperti Casablanca, Tangier dan Beni Mellal sejak menteri dalam negeri, meminta pegawai-pegawai tempatan untuk melaksanakan langkah-langkah penjimatan air awal tahun ini. Dengan harga gas pemanasan yang tinggi dan suhu yang sejuk, penutupan itu telah menimbulkan kebimbangan khusus di bandar-bandar tinggi di Pergunungan Atlas di mana orang pergi ke hammam untuk menghangatkan diri.

Mustapha Baradine, seorang tukang kayu di Rabat, suka menikmati hammam dengan keluarganya setiap minggu dan tidak memahami bagaimana jumlah air yang kecil yang dia gunakan adalah penting dalam kemarau. Bagi dia, penutupan itu telah memupuk kebencian dan menimbulkan persoalan tentang kekayaan, kemiskinan dan kuasa politik.

“Saya hanya menggunakan dua ember air untuk saya dan anak-anak saya,” katanya. “Saya tidak suka keputusan ini sama sekali. Lebih baik jika mereka akan kosongkan kolam renang mereka,” katanya tentang pegawai-pegawai tempatan.

Maghribi telah mengurangkan kejadian kemiskinan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tetapi ketidaksamaan pendapatan terus menghantui kawasan luar bandar dan bandar. Walaupun pembangunan ekonomi pesat dalam sektor-sektor tertentu, protes secara sejarah timbul di kalangan orang kelas pekerja mengenai ketidaksamaan dan kenaikan kos sara hidup.

Jiran Maghribi telah memilih untuk menghadkan air dengan pelbagai cara. Di Tunisia, keseluruhan kawasan perumahan telah menutup paip air beberapa jam setiap hari tahun lepas. Di sebahagian Sepanyol, masyarakat dilarang musim panas lalu untuk mencuci kereta, mengisi kolam renang dan menyirah taman.

Fatima Fedouachi, presiden persatuan pemilik hammam di Casablanca, berkata penutupan itu telah mengubah ekonomi mengendalikan hammam. Walaupun persatuan hammam belum menerbitkan statistik mengenai pemberhentian atau kerugian pendapatan, mereka telah memberi amaran tentang kesan kepada pemilik, jurutera cerobong asap dan penerima tetamu.

“Pemilik berkewajipan untuk melaksanakan tugas mereka untuk pekerja mereka,” kata Fedouachi.

Walaupun pada hari-hari apabila ditutup, Fedouachi berkata, kebanyakan hammam terus membakar kayu untuk mengekalkan mandian hangat daripada membiarkannya sejuk dan memanaskannya semula. Pemilik lebih suka menghadkan untuk beberapa jam setiap hari daripada dipaksa untuk ditutup, tambahnya.

Sesetengah pengguna hammam mengatakan penutupan kelihatan meningkatkan kesedaran , terlepas daripada berapa banyak ia menjimatkan. Pelanggan tetap seperti Hanane El Moussaid berusia 37 tahun menyokong dorongan negara itu.

“Jika air kurang, saya lebih suka minum daripada pergi ke hammam,” kata El Moussaid.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.