Mantan timbalan Parti Konservatif Britain melompat ke parti kanan kecil Reform UK

(SeaPRwire) –   Mantan timbalan pengerusi Parti Konservatif Britain, yang mendapat kecaman bulan lepas kerana mengatakan datuk bandar London dikawal oleh Islamis, telah melompat ke Parti Reformasi UK yang lebih kecil dan berhaluan kanan.

Lee Anderson telah digantung sebagai ahli Parlimen selepas dia mendakwa Islamis “mendapat kawalan” Datuk Bandar London Sadiq Khan, yang beragama Islam, di tengah ketegangan yang meningkat di UK mengenai peperangan Israel-Hamas.

Berucap pada sidang akhbar Isnin, Anderson menuduh Konservatif mentadbir menindas kebebasan bersuara. Beliau berkata beliau telah dihukum kerana berkata fikiran dan kerana “berbicara bagi pihak jutaan orang di seluruh negara yang bersetuju denganku.”

Perdana Menteri Rishi Sunak mengutuk kenyataan Anderson mengenai Khan, dan menafikan bahawa partinya mempunyai masalah Islamofobia.

Dengan melompat Anderson menjadi ahli undang-undang pertama untuk Reform UK, yang diasaskan oleh pemimpin populis kanan Nigel Farage. Parti itu, sebelum ini dikenali sebagai Brexit Party, cuba menarik pengundi Konservatif yang tidak puas hati terutamanya mengenai isu imigresen.

Reform menduduki tempat ketiga dalam dua pilihan raya khas tempatan terbaru, dan dipandang oleh sesetengah Konservatif sebagai pesaing dengan sokongan yang semakin meningkat, mengundi kira-kira 10% sokongan.

Pengkritik mengatakan kemelompatan Anderson menggambarkan perpecahan yang pahit di dalam Parti Konservatif, yang kini jauh ketinggalan Parti Buruh dalam tinjauan pendapat dan menghadapi pertempuran sukar untuk memenangi pengundi dalam pilihan raya umum, dijangka berlaku pada tahun ini.

“Kebenaran ialah bahawa perdana menteri terlalu lemah untuk memimpin parti terlalu ekstrem untuk dipimpin,” kata ahli Parlimen Buruh Pat McFadden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.