Mantan Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra dibebaskan daripada tuduhan salah guna dana kerajaan

(SeaPRwire) –   Pada Isnin, Mahkamah membebaskan bekas Perdana Menteri Yingluck Shinawatra, kini tinggal dalam buangan, daripada tuduhan salah guna dana untuk projek kerajaan pada 2013, kemenangan undang-undang terbaru untuk keluarga berkuasa bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra.

Keputusan itu datang tidak lama selepas Thaksin, abang Yingluck, dibebaskan atas parole atas kesalahan rasuah. Tahun lalu, beliau kembali ke rumah selepas lebih satu dasawarsa buangan diri, dan ditahan di hospital selama enam bulan sebelum diberi pengampunan kerana umur dan kesihatannya yang lemah.

Pembebasan Thaksin, selepas hampir dua dekad permusuhan antara mesin politik populisnya dan kelas pemerintah konservatif bangsawan Thailand, menimbulkan spekulasi bahawa Yingluck juga mungkin akan kembali tidak lama lagi.

Ini adalah keputusan menguntungkan terbaru untuk Yingluck, yang menjadi perdana menteri dari 2011 sehingga dipaksa keluar pejabat pada 2014. Pada Disember tahun lalu, mahkamah yang sama membersihkan Yingluck daripada tuduhan penyalahgunaan kuasa berkaitan dengan pemindahan kakitangan yang pernah dia selia.

Tetapi untuk kembali ke Thailand tanpa menghadapi penjara, beliau juga memerlukan pengampunan daripada Raja Maha Vajiralongkorn atau bentuk pengampunan lain. Pada 2017 beliau didapati bersalah dalam ketidakhadirannya atas tuduhan kecuaian dalam melaksanakan program subsidi beras yang menyebabkan kerajaan kerugian besar, dianggarkan sebanyak 500 bilion baht ($14 bilion).

Yingluck dan penyokongnya mengatakan beliau tidak bersalah dan sedang dianiaya dalam usaha untuk menghancurkan mesin politik Thaksin. Beliau digulingkan dari kuasa oleh rampasan kuasa tentera pada 2006 selepas dituduh penyalahgunaan kuasa, rasuah dan tidak menghormati monarki negara.

Parti Pheu Thai yang disokong Thaksin datang ke kuasa tahun lalu selepas pilihan raya umum dalam gabungan dengan parti tentera berkaitan dengan rampasan kuasa yang dua kali menyingkirkan keluarga dari kuasa, dan anak perempuan Thaksin Paetongtran kini menjadi ketua parti dan calon perdana menteri masa depan yang berpotensi.

Hakim sebulat suara membebaskan Yingluck dan lima defendan lain yang dituduh salah guna $6.7 juta yang telah ditetapkan untuk roadshow mempromosikan pelabur terhadap rancangan infrastruktur yang ambisius, menurut kenyataan dari badan khas di bawah bahagian Mahkamah yang menangani kes jenayah terhadap pemegang jawatan politik.

Yingluck, kini berusia 56 tahun, merupakan perdana menteri wanita pertama Thailand. Kemenangannya menunjukkan pengaruh keluarga Shinawatra sedang bangkit semula, kata Punchada Sirivunnabood, ahli sains politik di Universiti Mahidol Thailand.

Penyokong Thaksin, yang memberikan kemenangan pilihan raya tanpa sebelumnya, percaya kesalahan tunggalnya hanyalah mencabar kuasa golongan elit negara, dipimpin oleh monarkis dan tentera dan disokong oleh kelas pertengahan bandar.

Pembebasannya kelihatan mencerminkan rekonsiliasi dengan musuh-musuhnya di kalangan elit konservatif Thailand, yang percaya sifat berani dan populariti pilihan raya Thaksin membentuk ancaman kepada mereka dan monarki.

Parti-parti disokong Thaksin terus mendominasi dalam pilihan raya selepas penyingkirannya. Walau bagaimanapun, tahun lalu, Pheu Thai hanya mendapat tempat kedua sempit dalam pilihan raya kepada parti Move Forward yang lebih progresif, yang cadangan untuk reformasi tentera dan monarki mengejutkan golongan konservatif bangsawan lebih daripada kembalinya Pheu Thai, yang telah melembutkan garis anti-tentera dan berhasrat untuk kembali ke kuasa.

Kemenangan Yingluck adalah tanda lain bahawa institusi telah berdamai dengan Shinawatra dalam usaha menghadapi cabaran semakin meningkat daripada parti Move Forward, kata Punchada.

“Ini adalah cara institusi konservatif atau yang ditubuhkan mahu ini berlaku kerana, oleh konservatif sendiri, saya tidak fikir mereka boleh mencabar populariti yang meluas parti Move Forward, jadi kemudian itulah sebab mereka gunakan Thaksin dan Pheu Thai sebagai salah satu faktor yang boleh menyeimbangkan kuasa dengan parti Move Forward,” kata Punchada.

Thaksin masih dalam bahaya undang-undang walaupun dibebaskan. Pejabat Peguam Negara mengatakan masih menyiasat tuduhan fitnah diraja yang dibuat terhadap Thaksin hampir sembilan tahun lalu. Beliau boleh menghadapi penjara sehingga 15 tahun jika pernah disabitkan kesalahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.