Mantan Perdana Menteri Filipina Imelda Marcos, 94, dirawat di hospital kerana pneumonia

(SeaPRwire) –   Mendiang bekas pertama wanita Filipina Imelda Marcos, 94, dimasukkan ke hospital kerana pneumonia.

Presiden Ferdinand Marcos Jr berkata pada Selasa bahawa ibunya, yang berusia 94 tahun, mengalami pneumonia ringan dan diberi antibiotik oleh doktornya.

Marcos, dalam kenyataan dari Melbourne, Australia, di mana beliau menghadiri satu , berkata bahawa ibunya “berada dalam semangat yang baik” dan “tiada kesukaran bernafas dan beristirahat dengan baik.”

Adik beradik Senator Imee Marcos memberitahu pemberita bahawa ibunya mengalami demam dan batuk dan dibawa ke hospital untuk pemantauan lebih rapat.

Gaya hidup mewah Imelda Marcos di tengah kemiskinan negaranya datang untuk mewakili pemerintahan otokratik suaminya yang berakhir ketika pemberontakan “kuasa rakyat” pada tahun 1986 menggulingkannya dan mengusirnya dan keluarganya ke .

Pemimpin yang digulingkan meninggal dalam buangan di Hawaii tiga tahun selepas digulingkan tanpa mengakui sebarang kesalahan, termasuk tuduhan bahawa beliau dan keluarganya mengumpulkan anggaran AS$5 bilion hingga AS$10 bilion ketika beliau berkuasa.

Marcos kembali ke Filipina pada tahun 1991 dan perlahan-lahan mendapatkan semula kuasa politik walaupun penjarahan dan pelanggaran hak asasi manusia yang meluas di bawah Ferdinand Marcos Sr.

Pada tahun 2022, Ferdinand Marcos Jr memenangi pilihan raya presiden dalam kemenangan tanah longsor dalam satu daripada kepulangan politik yang paling dramatik negara itu. Lawan menyatakan beliau memenangi jawatan tertinggi melalui kempen media sosial yang dibiayai dengan baik yang memutihkan sejarah politik keluarga itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.